FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande i Cameron razgovarali o vojnoj suradnji

Autor: brad
WASHINGTON, 19. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameron istaknuli su u petak navečer na svom prvom susretu u Washingtonu, prije odlaska u Camp David, važnost vojne suradnje dviju država i izrazili uvjerenje u skori susret u Londonu.

"Razgovarali smo o suradnji u pitanjima obrane u čemu su Velika Britanija i Francuska usko povezane i rade zajedno na obostranu korist", kazao je Cameron novinarima nakon sastanka održanog u britanskom veleposlanstvu u Washingtonu.

"Ponovio sam premijeru svoju privrženost suradnji dviju zemalja u pitanjima obrane. Mi smo dvije nuklearne sile u Europi i gajimo zajedničku želju očuvati vojnu učinkovitost i razvijati svaku moguću suradnju", kazao je sa svoje strane Hollande.

Dvojica čelnika razgovarali su također i o gospodarskim pitanjima i euro zoni osobito u svjetlu događaja u Grčkoj. Hollande je ponovio kako treba nastaviti s politikom financijskog oporavka i istodobno dati više prostora rastu. "Nema kontradikcije između štednje i rasta", ocijenio je britanski premijer koji se zauzeo za snažnu politiku štednje u svojoj zemlji dodavši kako je potreban "snažan program smanjenja deficita kako bi se postigao taj rast" te da "tako misli i predsjednik Hollande".

Francuski predsjednik prihvatio je poziv britanskog premijera da što skorije posjeti London. Hollande je kazao kako to neće biti moguće prije parlamentarnih izbora u Francuskoj početkom lipnja, no da će to napraviti nakon njih.

Francuski predsjednik ranije je na tiskovnoj konferenciji u petak u Washingtonu izjavio kako je sklon intervenciji "mehanizama europske solidarnosti" kako bi se poduprli napori na rekapitalizaciji španjolskih banaka.

U četvrtak je agencija Moody's snizila rejting 16 španjolskih banaka oslabljenih gospodarskom krizom i slabljenjem javnih financija zemlje potaknuvši strahovanja od širenja grčkih problema i na Španjolsku.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙