FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD očekuje značajno usporavanje rasta u regiji tranzicijskih gospodarstava

Autor: vmom
LONDON/ZAGREB, 18. svibnja 2012. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u najnovijim je gospodarskim prognozama u petak objavila kako u 2012. godini očekuje značajno usporavanje rasta u regiji svoga djelovanja u koju su prvi put uključene i četiri zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka, navodeći kao razlog prelijevanje dužničke krize iz eurozone.

EBRD-ove gospodarske prognoze, kako napominju, prvi put uključuju regiju južnog i istočnog Mediterana (SEMED) koja obuhvaća četiri zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka, Egipat, Jordan, Maroko i Tunis.

Za regiju djelovanja EBRD-a u cjelini, uključujući SEMED, tako se za ovu godinu prognozira prosječan rast od 3,1 posto, osjetno niži u usporedbi s prosječnom stopom rasta od 4,6 posto, ostvarenom u prošloj godini. U 2013. rast bi trebao blago ubrzati na 3,7 posto.

Ako se izuzme regija SEMED, prosječan bi rast tranzicijskih gospodarstava ove godine trebao značajno usporiti s prošlogodišnjih pet posto, na 3,2 posto, nakon čega će blago ubrzati u 2013. godini, po stopi od 3,7 posto.

Među razlozima značajnog usporavanja rasta gospodarstva regije EBRD-a u cjelini navodi se dužnička kriza u eurozoni koja pogađa regiju putem kanala kao što su trgovinska razmjena, financijski sektor i novčane doznake.

"Iako većina najnovijih pokazatelja sugerira moguću stabilizaciju po pitanju širenja nepovoljnih trendova iz razvijenih gospodarstava Europe, rast aktivnosti i nadalje će biti zakočen zbog negativnog rasta kredita i smanjenja izvoza. Daljnje pogoršanje krize u eurozoni ili veći poremećaji u isporukama nafte i dalje su vjerojatni, predstavljajući značajne rizike za slabljenje aktivnosti u regiji EBRD-a u cjelini, uz ojačane domaće rizike u nekim zemljama", stoji u zaključku najnovijih bančinih prognozi za tranzicijska gospodarstva.

Za regiju središnje Europe i baltičkih država u koju EBRD svrstava Hrvatsku, procijenjena stopa rasta za 2012. godinu povišena je na 1,6 posto, s ranije očekivanih 1,4 posto, no i dalje ukazuje na značajno usporavanje rasta u odnosu na ostvarenih 3,5 posto u 2011. godini. Za iduću godinu prognozira se oporavak gospodarske aktivnosti, uz stopu rasta od 2,3 posto.

Prognoza gospodarskog rasta blago je povišena i za istočnu Europu i kavkasku regiju, koja sada može očekivati prosječan rast od 2,9 posto, nasuprot očekivanih 2,6 posto u siječanjskim prognozama. Lani je prema najnovijim bančinim procjenama regija ostvarila rast od 4,3 posto. U 2013. godini trebao bi ubrzati, uz očekivanu stopu od 3,7 posto.

Za regiju jugoistočne Europe potvrđena je prognoza rasta za ovu godinu po stopi od 1,0 posto, kao i stopa rasta od 2,2 posto u 2011. godini, koje su objavljene u sklopu siječanjskih projekcija. U 2013. godini rast bi trebao ubrzati na 2,4 posto.

Rast gospodarstva u regiji srednje Azije u 2012. godini u prosjeku će dosegnuti šest posto, nasuprot prvotno očekivanih sedam posto, i bit će osjetno niži u usporedbi s potvrđenih 8,5 posto u prošloj godini. U 2013. trebao bi ubrzati na 6,9 posto.

Regija SEMED može ove godine očekivati rast od 2,2 posto a iduće u visini 3,7 posto, nakon rasta od 0,7 posto u 2011. godini.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙