FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD voljan raditi sa Pjongjangom ako promijeni ponašanje

Autor: kgab
PEKING, 4. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u petak da su Sjedinjene Države voljne raditi sa Sjevernom Korejom ako ona promijeni svoje ponašanje te da na Sudan i Siriju treba napraviti veći pritisak.

Govoreći u Pekingu na kraju dvodnevnih sastanaka na visokoj razini, koje je zasjenila kriza oko slijepog kineskog disidenta koji je potražio utočište u američkom veleposlanstvu, Clinton je naglasila da Washington i Peking mogu dalje zajedno raditi na ključnim međunarodnim pitanjima. "Vidimo dvije nacije koje su sada potpuno i neizbježno međuovisne", kazala je Clinton na sastanku iza zatvorenih vrata s kineskim premijerom Wenom Jiabaom.

SAD želi da Kina napravi veći pritisak na vodstvo Sjeverne Koreje kako bi obuzdala njezine nuklearne ambicije, Clinton je rekla da je Washington i dalje voljan raditi s Pjongjangom ako on promijeni svoje ponašanje.

"Novo vodstvo u Pjongjangu i dalje ima priliku promijeniti svoje ponašanje i staviti svoj narod na prvo mjesto. Ako se oni fokusiraju na poštivanje svojih obveza i pridruživanje međunarodnoj zajednici, kao i na davanje hrane i obrazovanja svojim građanima, SAD će im poželjeti dobrodošlicu i radit će s njima", kazala je.

Također je istaknula da SAD i Kina, obje stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, mogu zajedno raditi kako bi izvršile sličan pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa i poduzele snažnu akciju protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Clinton je pozvala Kinu da pošalje snažnu poruku Sudanu da mora bezuvjetno zaustaviti sve prekogranične napade, a posebice "provokativno bombardiranja iz zraka" Južnog Sudana.

Međutim, sastanci u Pekingu bili su zasjenjeni diplomatskom krizom koja je izbila oko slijepog kineskog disidenta Chena Guangchenga koji je prošlog tjedna zatražio utočište u američkom veleposlanstvu nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora. Veleposlanstvo je napustio u srijedu, a zatim je u četvrtak neočekivano zatražio azil u SAD-u pošto je čuo za prijetnje svojoj obitelji. On je u četvrtak uputio dramatičan telefonski poziv američkom Kongresu u kojem je izrazio želju da se osobno sastane s državnom tajnicom Hillary Clinton kako bi od nje zatražio da mu zajamči "slobodu putovanja", jer želi napustiti Kinu i s obitelji doći u Sjedinjene Države.

Kineski mediji u petak su optužili Chena da je pijun u američkim rukama i oruđe američkih političara za ocrnjivanje Kine, a posebno su se obrušili na "problematičnog" američkog veleposlanika u Pekingu Garyja Lockea koji smišlja incidente kako bi izazvao društvene nemire u Kini i narušio ugled kineske vlade.

Dok se uplašeni Chen telefonski obraćao Kongresu, američka se državna tajnica Hillary Clinton sastala s kineskim predsjednikom Huom Jintaom i kazala da su kinesko-američki odnosi "snažniji nego ikada". Clinton se u petak sastala i s kineskim premijerom Wenom Jiabaom koji je rekao da je međusobno poštivanje i uvažavanje tajna dobrih kinesko-američkih odnosa

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙