FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 16. svibnja

Autor: smar
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Najava događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 16. svibnja:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka, kojim se, pod određenim uvjetima te kao zaštita od piratskih napada na brodove, omogućuje ukrcaj naoružane pratnje na brodove hrvatske državne pripadnosti. Vlada u obrazloženju zakona navodi da ja na globalnoj razini lani registrirano ukupno 266 piratskih napada i oružanih pljački brodova te 270 pokušaja. Nakon konzultacija s brodarima i pomorcima te pravnim stručnjacima, ističu u Banskim dvorima, zaključeno je da se, temeljem prava na samoobranu, brodarskim kompanijama treba dopustiti da na svoj trošak ukrcaju naoružanu pratnju na brod kako bi se zaštitilo prvenstveno posadu, ali i brod i teret, i to u područjima gdje je rizik od napada ili pljačke povećan (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Svjedočenjem prvih žrtava Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu nastavlja se suđenje bivšem zapovjedniku Konačišta Stjepanu Klariću i četvorici hrvatskih vojnika koje se tereti za mučenje 34 ratna zarobljenika od prosinca 1991. do svibnja 1992. Uz Klarića su optuženi Dražen Pavlović, Viktor Ivančin, Željko Živec i Goran Štrukelj koji se jedini brani sa slobode. Svi su na početku suđenja krajem ožujka odbacili optužbe koje ih terete za psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske JNA i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska. Na suđenju bi se trebalo pojaviti 80-ak svjedoka, uglavnom žrtava, od kojih će neki biti ispitani video vezom iz Srbije, gdje žive od rata (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Konferencija za novinare Sveučilišta u Zagrebu u povodu 11. sjednice Senata (11,30 sati, mala vijećnica Rektorata, Trg maršala Tita 14). Rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš izvijestit će predstavnike medija o daljnjoj raspravi članova Senata o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, odnosno o primjedbama koje je Sveučilište u Zagrebu u okviru javne rasprave uputilo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. U okviru druge teme, rektor i prorektori izvijestit će javnost o pokretanju postupka za utvrđivanje upisnih kvota za upis studenata u prvu godinu diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u sljedećoj akademskoj godini. Također, u sklopu konferencije bit će najavljeno održavanje svečanosti dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu kardinalu Josipu Bozaniću.

ZAGREB - Dvodnevni Bavarsko-hrvatski književni dijalog koji zajednički organiziraju Ministarstvo kulture i Hrvatsko društvo pisaca otvorit će ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (19 sati, Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21). Uvodnom predstavljanju projekta, koji je rezultat 40- godišnjeg rada Stalne hrvatsko-bavarske komisije, pridružit će se koordinatorica bavarskog izaslanstva Verena Nolte i viša savjetnica Ministarstva kulture Edita Guberina. Hrvatsko-bavarski književni susreti održani su dosad u tri navrata, a ovo je prvi put da se susreti održavaju u Hrvatskoj i to u Zagrebu i Osijeku. Svakog gosta iz Bavarske kroz razgovor o različitim književnim temama, o mjestima međusobne poetičke bliskosti i razlike predstavlja jedan hrvatski pisac. Književni 'parovi' u Zagrebu su Ivana Sajko i Werner Fritsch; Ivana Simić Bodrožić i Heike Geißler te Zoran Ferić i Thomas Lang.

ZAGREB - Predstavljanje prvog sveska "Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema" (12 sati, Velika dvorana Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3). O leksikonu će govoriti docentica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Sanja Vulić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice Tomislav Žigmanov, glavni urednik "Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema" Eduard Hemar i član Uredništva "Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema" Vlatko Rukavina. Nazočnima će se uvodnom riječima obratiti ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček.

ZAGREB - Svečano otvaranje Savjetovališta za rani razvoj djece – "Telefončić" (10 sati, Ilica 29). Savjetovalište za rani razvoj djece – "Telefončić" nastalo je u sklopu UNICEF-ove kampanje "Prve 3 su najvažnije!", na zahtjev roditelja koji su sudjelovali u istraživanjima o ranom razvoju djece i roditeljstvu. Na svečanom otvaranju će govoriti predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović, voditeljica "Telefončića" Lina Đulvat te predstavnici Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih. Prema najavama organizatora na otvaranju bi trebao govoriti i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

ZAGREB - Svečano uručenje nagrada nagrađenim učenicima koji su sudjelovali na natječaju za likovne, literarne i video/foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim potrebama za školsku godinu 2011/2012., na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja (11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2). Natječaj je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙