FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada pokušava uvesti red i proširiti prostor slobode u gospodarstvu, tako da je neke stvari fleksibilizirala, a negdje uvela stroga pravila kao u pitanju izvršavanja poreznih obveza, izjavio je danas premijer Zoran Milanović otvarajući Dan poduzetnika 2012. u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Milanović je time odgovorio na pritužbe HUP-a da u Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima, a prema poslodavcima se primjenjuje represija kao da su najveći krivci za krizu i teško stanje u društvu. Kada su u pitanju porezne obveze, nećemo biti nemilosrdni nego strogi i principijelni, najavio je Milanović podsjetivši kako je njegova Vlada smanjila neke poreze i namete kako bi omogućila poduzetnicima da dođu do daha. Predsjednik HUP-a Ivan Ergović požalio se na "dramatičnu antipoduzetničku klimu" zbog koje se stječe dojam da je većina poslodavaca neodgovorna, zlonamjerna i namjerno ne ispunjava svoje obveze, iako već pet godina privatni sektor sam nosi teret krize na svojim leđima. Ako postoji "zid poreznog srama" neka postoji i "zid birokratskog srama" na kojem će biti imena gradonačelnika, načelnika ili ministara čije odluke poskupljuju poslovanje i čija sporost odgađa projekte koji bi mogli otvoriti brojna radna mjesta, kazao je Ergović. Predsjednik Republike Ivo Josipović upozorio je da Hrvatska u vremenima krize treba viziju, poput europske strategije Europa 2020., koja će reći što želimo da naša zemlja bude krajem desetljeća, te pozvao sve bitne društvene faktore, uključujući i socijalne partnere, da se uključe u njezinu izradu.

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva gospodarstva, Delegacije Europske unije u Hrvatskoj te danske tvrtke Ramboll predstavili su danas projekt "Praćenje ovisnosti i ranjivosti sustava opskrbe energijom s posebnim osvrtom na sigurnost opskrbe - MODVESS", koji s 1,05 milijuna eura financira EU iz IPA Programa i čiji je cilj uspostaviti nacionalni model za praćenje energetske situacije u Hrvatskoj. Krajnji korisnik projekta, koji se provodi od listopada 2011. do srpnja 2013., je Ministarstvo gospodarstva te energetske institucije. Taj model kao i drugdje u Europi i svijetu uz praćenje ima cilj i popraviti opskrbu energijom u Hrvatskoj, koja je kao i druge zemlje u EU većinom ovisna o uvozu energije, koji se u u Hrvatskoj sada kreće oko 60 posto energetske potražnje, a očekuje se da će do 2030. porasti na 70 posto. Ni u drugim zemljama EU-a situacija nije bolja, i one su u većini ovisne o uvozu, i to pretežito s politički nestabilnih tržišta, što uz sve manje izvore nafte i fosilnih goriva nije održivo, te stoga EU, pa tako i Hrvatska kao njena buduća članica, moraju naći rješenje za održivost i sigurnost energetske opskrbe, rečeno je.

SPLIT - Trgovački sud u Splitu za novu je stečajnu upraviteljicu Jadrankamena imenovao Anči Bašić koja na toj dužnosti 'nasljeđuje' Ivu Bučana koji je prošlog tjedna podnio neopozivu ostavku. "Odluku o imenovanju Anči Bašić za novu stečajnu upraviteljicu Jadrankamena donio je stečajni sudac u tom postupku Paško Bačić”, rekao je danas predsjednik splitskog Trgovačkog suda Ivan Basić. Prije imenovanja Bašić za novu stečajnu upraviteljicu Jadrankamena stečajni je sudac razriješio dosadašnjeg stečajnog upravitelja u toj tvrtki Ivu Bučana na njegov zahtjev jer je prošlog tjedna podnio neopozivu ostavku na tu dužnost. Odluka o ranije zakazanom ispitnom ročištu u stečajnom postupku nad Jadrankamenom za 14. lipnja i izvještajnom ročištu za 20. lipnja ostaje važeća, rekao je danas Basić.

ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile veće za 2,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda bile više za 6,5 posto, dok su cijene biljnih proizvoda smanjene 4,2 posto. Cijene žitarica u prvom su tromjesečju ove u odnosu na isto vrijeme prošle godine smanjene za 10,3 posto, povrća za 19,4 posto, a voća za 9,4 posto. Istodobno se bilježi rast cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda za 6,5 posto. Proizvođačke cijene mlijeka u prvom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile više za 5,7 posto, a konzumnih jaja za 2,8 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u prvom su tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 6,6 posto. Pritom su cijene stočne hrane porasle za 3,6 posto, a sjemena i sadnog materijala, za 16,8 posto. Poljoprivrednici su u prvom tromjesečju skuplje plaćali i gnojiva i energiju, s obzirom da je cijena gnojiva bila za 13,7 posto viša nego u prvom tromjesečju lani, a energije i maziva više za 22,4 posto.

ZAGREB - Pod pritiskom lošeg raspoloženja na svjetskim burzama, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je oslabio osmi dan uzastopno, izbrisavši gotovo sve dobitke od početka godine. Crobex indeks oko podneva bio je na gubitku 0,67 posto, na 1.744 boda i na najnižoj je razini od 2. veljače ove godine. Istodobno, Crobex10 oslabio je 0,55 posto, na 966 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 6,6 milijuna kuna. Jedina s milijunskim prometom do podneva je bila dionica HT-a, sa 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,27 posto, na 201,45 kuna. Nadomak milijunskog prometa bila je dionica Valamar Adrija Holdinga, s 810.000 kuna i padom cijene za 1,12 posto, na 91 kunu. Među likvidnijim izdanjima do podneva se po padu cijene za 5,36 posto izdvaja dionica Ingre, a po skoku cijene za 5,67 posto dionica Jadroplova.

ZAGREB - Kuna je na danas uvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,30 posto u odnosu na prethodnu tečajnicu, a oslabila je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,522653 kune. Kuna je oslabila i prema drugim važnijim inozemnim valutama, najviše prema američkom dolaru, za 1,46 posto. Prema britanskoj funti kuna je izgubila na vijednosti za 0,33 posto, a prema švicarskom franku za 0,29 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,922882 kune, franka 6,263658 kuna i funte 9,420981 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙