FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu 16. svibnja

Autor: spuc
ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 16. svibnja.

DEN HAAG - Suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini trebalo bi započeti uvodnim riječima tužiteljstva pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY). Mladić je optužen za genocid u BiH počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995. godine, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

PARIZ - Novi francuski predsjednik Francois Hollande predsjedat će prvom sjednicom nove francuske vlade. Hollande je u utorak položio svečanu prisegu i postao novi francuski predsjednik, prvi socijalist na toj dužnosti od Francoisa Mitteranda. On je najavio da će europske partnere svoje zemlje pozvati u pakt kojem će ciljevi biti smanjenje deficita i ekonomski rast te da će se zalagati oko modificiranja fiskalnog pakta o kojemu su se u ožujku prošle godine dogovorili europski čelnici, tako da uključi i orijentaciju prema rastu. Hollande je na izborima 6. svibnja pobijedio dosadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

BEOGRAD – Predsjednički kandidat koalicije okupljene oko srbijanske vladajuće Demokratske stranke (DS) Boris Tadić i predsjednički kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić suočit će se u televizijskom dvoboju uoči drugog kruga izbora za predsjednika Srbije, koji će biti održan u nedjelju 20. svibnja.

MOSTAR - Čelnici šest političkih stranaka koji čine vladajuću koaliciju u BiH sastat će se u Mostaru. Glavna tema sastanka su ustavne promjene, odnosno dogovor o načinu na koji je moguće eliminirati ustavne i odredbe iz izbornog zakona kojima se diskriminiraju pripadnici nacionalnih manjina. Obveza promjene ustava i izbornog zakona BiH proistječe iz presude Europskog suda za ljudska prava iz 2009. u slučaju "Sejdić-Finci", kojom je utvrđeno da BiH krši prava nacionalnih manjina jer osobama iz manjinskih entičkih skupina ne dopušta mogućnost kandidiranja i biranja za članove Predsjedništva BiH i državnog Doma naroda. EU je vlastima BiH postavila zahtjev da zakonodavstvo svoje zemlje usklade s ovom presudom uvjetujući time stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) ali i podnošenje zahtjeva za status kandidata za punopravno članstvo u EU.

CANNES - 65. međunarodni filmski festival u Cannesu otvara se svečanom svjetskom premijerom filma Wesa Andersona "Moonrise Kingdom" s Billom Murrayem, Bruceom Willisom i Tildom Swinton u naslovnim ulogama. Za zlatnu palmu ove se godine natječe 22 filma a na crvenom tepihu pojavit će se velika imena poput Brada Pitta koji glumi u "Killing Them Softly" Andrewa Dominika te Nicole Kidman koja s Matthewom McConaugheyom glumi u "The Paperboy" Leea Danielsa.

Dežurni:

Noć: Damir Muštović

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Srđan Baković

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙