FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 13. svibnja

Autor: vmrs
ZAGREB, 12. svibnja 2012. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijeta za nedjelju, 13. svibnja:

BEOGRAD - Predsjednički kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i njezin predsjednik Tomislav Nikolić najavio je da njegova stranka od nedjelje počinje "mirne, demokratske, nenasilne prosvjede" diljem Srbije, kako bi srpskoj javnosti poručila da izbori održani prošle nedjelje nisu bili "regularni, pošteni i u skladu sa zakonom". SNS bi, po najavama, u nedjelju trebao odlučiti i hoće li sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora zbog navodnih masovnih prijevara u prvom.

ATENA - Grčki predsjednik Karolos Papulias pozvao je na konzultacije čelnike svih parlamentarnih stranaka, u posljednjem pokušaju da se nekako sastavi vlada i izbjegne održavanje još jednih izbora. Papulias će se u nedjelju prijepodne sastati s čelnicima Nove demokracije Antonisom Samarasom, Sirize Aleksisom Ciprasom i PASOK-a Evangelosom Venizelosom koji su mu već vratili mandate za sastav nove vlade, ne mogavši prikupiti potrebnu parlamentarnu većinu. Zatim će razgovarati s čelnicima ostalih četiriju stranaka koje su prešle izborni prag i ušle u parlament - Neovisnim Grcima, komunistima, neonacističkom Zlatnom zorom i Demokratskom ljevicom. Ne postigne li se dogovor o osnivanju vlade do četvrtka, Grci će u lipnju ponovo na izbore.

PEKING - Peti trilateralni summit Južne Koreje, Kine i Japana. Očekuje se da će južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak, kineski premijer Wen Jiabao i japanski premijer Yoshihiko Noda razgovarati o nizu pitanja, među kojima i o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje.

Dežurni urednici:

Noć: Mirna Puklin Vucelić

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Darko Vlahović

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙