FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezadovoljstvo njemačkih tvrtki gospodarskom politikom Mađarske

Autor: vmom
BUDIMPEŠTA, 16. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Dvije trećine njemačkih i austrijskih kompanija izražava veliko nezadovoljstvo gospodarskom politikom koju vodi Mađarska, a njezin je rejting kao odredišta za ulaganja u naglom padu, pokazalo je u ponedjeljak najnovije istraživanje.

Prema istraživanju koji je provela njemačka gospodarska komora u Mađarskoj, čak 87 posto ulagača nezadovoljno je agresivnom politikom koju provodi mađarska vlada u posljednje dvije godine, a riječ je ponajprije o golemim posebnim porezima nametnutima u nekoliko sektora, uključujući bankovni i sektor telekomunikacija.

"Praktički nitko od 200 sudionika istraživanja nije iskazao zadovoljstvo. Svi poslovni segmenti dijele isto mišljenje, uz manja odstupanja", stoji u izvješću gospodarske komore.

Njemačka je najveći izvor stranih ulaganja za mađarsko izvozno orijentirano gospodarstvo, koje je sada na rubu recesije. Vlada u Budimpešti nastoji održati dotok kapitala u zemlju budući da joj pravni spor s Bruxellesom priječi početak pregovora o financiranju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom unijom.

Istraživanje je pokazalo da je Mađarska pala na 10. mjesto na listi omiljenih ulagačkih odredišta njemačkih tvrtki u regiji srednje i istočne Europe, dok je još prije godinu dana bila na 4. mjestu.

Uz Njemačku, gotovo četvrtina sudionika istraživanja dolazi iz ostalih europskih zemalja, poglavito Austrije, i oni također dijele mišljenje njemački tvrtki, pokazalo je nadalje to istraživanje.

Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana uvela je najveći porez bankama u EU-u i posebne krizne poreze u sektorima telekoma, maloprodaje i energetike. Vladin program lakše otplate kredita građana u stranoj valuti po znatno nižem valutnom tečaju od tržišnih, također je bankama izazvao goleme gubitke, smanjivši njihove kreditne plasmane.

Sektori najviše pogođeni tim porezima u pretežitom su stranom vlasništvu. U prošloj su godini krizni porezi doprinijeli 14-postotnom padu ulaganja u telekom sektor i 18-postotnom padu ulaganja u financijske sektore, pokazalo je istraživanje njemačke gospodarske komore u Mađarskoj.

Automobilska industrija nije bila pogođena kriznim porezima, a nova 800 milijun eura vrijedna tvornica njemačkog Daimlera mogla bi čak pomoći Mađarskoj da izbjegne recesiju u ovoj godini, povrh širenja Audijevih postrojenja.

U istraživanju je 71 posto kompanija kazalo da bi ponovno izabralo Mađarsku kao investicijsko odredište, nasuprot njih 83 posto u 2011. godini, no rekordnih čak 29 posto kazalo da će otići u neku drugu zemlju. U ranijem istraživanju svega 17 posto sudionika je reklo da će otići drugdje.

To ne znači da te tvrtke planiraju otići iz Mađarske u kratkoročnoj perspektivi, no to je znak upozorenja koji pokazuje da je potrebno još mnogo novih napora kako bi ta zemlja ostala atraktivna za ulaganja, navodi se u izvješću komore.

Situaciju u Mađarskoj ocijenilo je lošom 68 posto sudionika istraživanja, nasuprot njih 44 posto u 2011. godini.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙