FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 15. svibnja

Autor: vkla
ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 15. svibnja.

TEZNO - Predsjednici Republike, Sabora i vlade Ivo Josipović, Boris Šprem i Zoran Milanović u utorak će u Teznom položiti vijence ispred spomenika nevinim žrtvama Križnog puta. Svečanost polaganja vijenca održat će se u 10,30 sati na groblju Dobrova, a pola sata kasnije premijer Milanović održat će radni sastanak sa slovenskim kolegom Janezom Janšom u Mariborskom dvorcu. Tezno pokraj Maribora jedna je od najvećih evidentiranih masovnih grobnica poratnih žrtava u Sloveniji, koje su 1945. poubijale jugoslavenske komunističke vlasti, te je vjerojatno najveća u kojoj se nalaze Hrvati vraćeni iz Bleiburga. U zatrpanom više kilometara dugom protutenkovskom rovu nalaze se kosti najmanje 18.000 ljudi, većinom vojnika NDH i hrvatskih civila.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem prima predsjednika poljskog Senata Bogdana Borusewicza. (12,30 sati Hrvatski sabor, Markov trg u dvorani Ante Starčevića. Izjave za medije u 13,15 sati u Plavom salonu)

BRUXELLES - Sastanak ministara financija svih zemalja članica EU-a, a kao promatrač na sastanku treba sudjelovati i hrvatski ministar financija Slavko Linić. Tijekom ručka ministri financija Europske unije razgovarat će sa svojim kolegama iz kandidatskih zemalja o njihovim pretpristupnim ekonomskim programima.

PODGORICA - Četvrti antivladin prosvjed građana, koji organizira Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uz potporu MANS-a (Mreže za afirmaciju nevladinog sektora) i Unije studenata. Prosvjed se i ovoga puta organizira zbog složene gospodarske situacije, korupcije i organiziranog kriminala, a od premijera Igora Lukšića ponovno će biti zatražena ostavka i izbor "tehničke vlade" koja bi pokušala izvući zemlju iz sveopće krize.

PARIZ/BERLIN - Primopredaja dužnosti dosadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja i polaganje svečane prisege novoizabranog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, nakon čega Hollande putuje u Njemačku na susret s kancelarkom Angelom Merkel. Francois Hollande želi ponovno otvoriti pregovore o europskom paktu proračunske discipline kako bi on bio dopunjen mjerama za gospodarski rast. Njemačka kancelarka se protivi bilo kakvim novim pregovorima o proračunskom sporazumu i poticanju rasta povećanjem javne potrošnje.

Dežurni:

Noć: Tomislav Delač

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Domagoj Janković

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙