FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski socijaldemokrati podijeljeni uoči izbornog kongresa

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. svibnja 2012.(Hina) - Liderske sposobnosti Boruta Pahora i odnos stranke prema europskoj politici štednje u središtu su unutarnje rasprave slovenskih Socijalnih demokrata (SD) koje kroz dva tjedna očekuje važan izborni kongres, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Pahor će na kongresu stranke u Kočevju 2. lipnja za mjesto predsjednika stranke imati dva protukandidata - bivšeg ministra prometa Patricka Vlačiča te bivšeg ministra školstva i potpredsjednika stranke Igora Lukšiča, koji figurira kao najozbiljnija alternativa Pahoru, navodi ljubljansko "Delo".

Lukšič je zadnjih nekoliko mjeseci u unutarstranačkoj kampanji zahtijevao da Pahor preuzme odgovornost za to što je najbolji rezultat stranke 2008. godine, kad je osvojila 29 posto glasova, pretvoren u izborni poraz na lanjskim prijevremenim izborima, kad je s 10 posto glasova i isto toliko zastupničkih mandata postala tek trećom strankom. Oni koji zahtijevaju promjene u stranci Pahora optužuju i za približavanje "neoliberalnoj" ekonomskoj doktrini koja prevladava u Europi te za odbijanje oporbene suradnje s Jankovićevom strankom Pozitivna Slovenija (PS), navode slovenski mediji.

Tjednik "Reporter", blizak sadašnjoj vladi desnog centra, tvrdi međutim, u svom novom broju od ponedjeljka, da je Borut Pahor zajedno s aktualnim premijerom Janezom Janšom najistaknutiji predstavnik "proeuropske politike" među slovenskim političarima.

Kako navodi "Reporter", u slučaju da Pahor ne uspije zadržati mjesto predsjednika stranke, slovenskom će ljevicom dominirati "kavijar ljevičari" poput Zorana Jankovića, kojega podupire milje iza kojeg stoji nekadašnji predsjednik Milan Kučan, a riječ je o snagama koje nemaju programa za izlazak iz krize nego "tvrdoglavo" odbijaju štednju i reforme koje u Europi promiče njemačka kancelarka Angela Merkel, a u Sloveniji najviše sadašnja vlada Janeza Janše.

I novi francuski predsjednik Francois Hollande morat će realistično odustati od svojih predizbornih obećanja jer bi ona "Francusku dovela u bankrot, a zajedničku europsku valutu euro do sloma", što nitko u EU ne želi osim "populista i ekstremista", a među takvim snagama je u Sloveniji Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija (PS), tvrdi ovaj slovenski tjednik blizak desnici.

Prema navodima slovenskih medija, više se je središnjih odbora Socijalnih demokrata (SD) iz većih sredina, poput Maribora i Celja, zadnjih dana izjasnilo protiv Pahorove namjere da stranka pristane na unošenje zlatnog fiskalnog pravila iz europskog fiskalnog pakta u slovenski ustav. Parlament bi o tome trebao glasovati uskoro, a za to treba dvotrećinsku većinu koju vladi mogu osigurati samo Socijalni demokrati (SD), budući da je stranka Pozitivna Slovenija (PS) već donijela odluku da će glasovati protiv.

Više od polovice parlamentarnih zastupnika SD-a već se izjasnilo protiv unošenja zlatnog fiskalnog pravila o uravnoteženim financijama bez deficita u ustav, jer drže da će to, zajedno s rigoroznim mjerama štednje, zakočiti razvoj Slovenije. Zato je u tom pogledu Pahor u stranci svojom potporom vladinu prijedlogu prilično izoliran, navodi "Delo".

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙