FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrajinski izbori u Schleswig-Holsteinu

Autor: vkla
BERLIN, 6. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Pokrajinski izbori, koji su u nedjelju počeli u njemačkoj saveznoj zemlji Schleswig-Holsteinu, u kojoj je do sada vladao savez demokršćana Angele Merkel (CDU) i Slobodnih demokrata (FDP), važan su test pred savezne izbore sljedeće godine na kojima će kancelarka Merkel pokušati osvojiti treći mandat.

Iako se radi o maloj saveznoj zemlji s oko 2,8 milijuna stanovnika i 2,2 milijuna birača, ovi se izbori smatraju jako važnim pokazateljom raspoloženja birača.

Da bi imala šanse osvojiti i treći kancelarski mandat, Mekelova će, smatraju analitičari, morati pronaći nove saveznike za svoj CDU. Njezina koalicija desnog centra je ugrožena nakon velikog pada popularnosti FDP-a zbog unutarnjih svađa i hirovitih čelnika. Analitičari su gotovo jednoglasni da CDU-FDP očekuje poraz u Schleswig-Holsteinu, gdje vladaju od 2009.

Najizgledniji scenarij nakon ovih izbora je trostrana koalicija nazvana "Danski semafor", između oporbenih socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Stranke Južnog Schleswiga (SSW), koja predstavlja dansku manjinu, ili "velika koalicija" dviju najvećih stranaka, CDU-a i SPD-a.

Merkelovu također očekuju izbori i u najmnogoljudnijoj pokrajini Sjevernom Porajnju-Vestfaliji. Izbori u toj pokrajini, čiji je glavni grad Duesseldorf, "daju ton" saveznim izborima. Iz te pokrajine, naime, dolazi svaki peti birač.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙