FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša preko Twittera: Francuska će ratificirati fiskalni pakt

Autor: lfia
LJUBLJANA, 8. svibnja 2012.(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša smatra da će Francuska, unatoč pobjedi Francoisa Hollandea na predsjedničkim izborima, ratificirati fiskalni pakt koji je potpisalo 25 od 27 članica Europske unije, među njima i Slovenija.

"Francuska će ratificirati fiskalni pakt jer on među ostalim štiti francuske porezne obveznike pred plaćanjem tuđih računa", naveo je Janša u poruci preko društvene mreže Twitter.

Janša je tako reagirao na tvrdnje slovenskog makroekonomista Jože Mencingera da će pobjeda Hollandea nad Sarkozyjem označiti stišavanje europske "histerije" u provođenju mjera štednje koje određuje fiskalni pakt, a koje zagovara i Janšina vlada.

U polemici s onima koji drže da će Janšin paket proračunskih ušteda od preko 800 milijuna eura u ovoj godini zapravo dodatno smanjiti slovenski BDP i Sloveniju uvesti u recesijsku "slijepu ulicu", slovenski je premijer naveo da se slaže kako će smjena na predsjedničkom mjestu u Francuskoj djelovati na europsku, pa i slovensku politiku, ali ne na taj način da Slovenija može i dalje nastaviti sa pretjeranim zaduživanjem i rastom proračunskog manjka.

"Francuzi sigurno neće plaćati naše dugove", naveo je Janša u poruci preko Twittera.

Janšin komentar o mogućim posljedicama Hollandeove pobjede na fiskalni pakt i politiku štednje i fiskalne konsolidacije dolazi pred njegov posjet Njemačkoj, gdje će se u srijedu susresti i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Slovenski mediji navode da će Janša prilikom sutrašnjeg posjeta Berlinu podržati nastavak dosadašnjih mjera borbe protiv krize i financijske konsolidacije na razini EU-a i zemalja članica koje sadržava fiskalni pakt, te nastojati privući nove njemačke investicije u Sloveniju u kojoj želi stvoriti bolji poslovni okoliš smanjivanjem javnih troškova i boljim uvjetima za strane investicije.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙