FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ATENA

Čelnici dviju nekad vodećih grčkih stranaka u petak su nastavili pregovore u zadnjem pokušaju da sastave vladajuću koaliciju i tako izbjegnu nove izbore na kojima bi, prema anketama, s 27,7 posto glasova pobijedila radikalna ljevica, protivnica stroge štednje koju Grčkoj nameću zajmodavci. Većina Grka želi ostati u eurozoni, ali su na nedjeljnim izborima povjerenje dali strankama koji se protive strogim mjerama štednje koje je Grčka dužna provoditi u zamjenu za nastavak isplate zajma. Evangelos Venizelos, čelnik grčkih socijalista (PASOK) sastao se u petak s čelnikom konzervativne Nove demokracije Antonisom Samarasom, kao treći predsjednik neke stranke koji nakon izbora pokušava oformiti koalicijsku vladu. U tome dosad nije uspio Samaras niti radikalni ljevičar Aleksis Cipras, kojih su stranke dobile najviše glasova, no nedovoljno da bi vladali sami. "Još se borimo da sastavimo vladu i još se nadamo", rekao je Samaras nakon sastanka s Venizelosom.

BERLIN

Njemački ministar vanjskih poslova predstavio je u petak plan od šest točaka za europski "razvojni pakt", ali je upozorio Grčku da se mora držati obećanih reforma ako želi i dalje dobivati pomoć i ostati u eurozoni. U govoru u Bundestagu nekoliko dana uoči posjeta novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, Westerwelle je rekao da se i Njemačka želi usredotočiti na rast, ali ne ako to znači veću potrošnju. "Na europskoj razini i mi se više želimo usredotočiti na rast", rekao je. "Europska unija ne može trošiti više nego prije, ali svoja sredstva mora iskoristiti bolje nego dosad". Prema njegovim riječima, Njemačka želi sačuvati eurozonu, ali Grčka mora odlučiti želi li ostati u njoj.

OSLO

Jedan je muškarac bacio cipelu na norveškoga masovnog ubojicu Andersa Behringa Breivika, pa je suđenje u petak prvi put omelo javno iskazivanje prosvjeda. "Idi u pakao, ubio si mi brata", viknuo je neidentificirani muškarac koji je sjedio u drugome redu. Prije toga je na Breivika bacio cipelu koja je pogodila Breivikova branitelja, objavljeno je na internetskoj stranici lista VG. Breivik (33) je optužen za terorizam i napad bombom koja je ubila osam osoba, a ranila više od 200 u Oslu, te za pokolj vatrenim oružjem na otoku Utoeyi 69 članova mladeži vladajuće Laburističke stranke koju Breivik naziva izdajničkom jer je preliberalna prema useljenicima. Breivik je svoj krvavi pohod izveo 22. srpnja prošle godine.

NAIROBI

Gusari su oteli grčki naftni tanker sa 135.000 metričkih tona nafte u Arapskom moru kod obala Omana, priopćio je Dynacom Tankers Management. Tvrtka je izgubila kontakt s posadom tankera MT Smyrni nakon napada u četvrtak ujutro. "Tanker koji plovi pod liberijskom zastavom MT Smyrni prevozi 135.000 metričkih tona nafte", navodi se u priopćenju. Dynacom nije naveo nikakve druge podatke, ali je stručnjak za gusarstvo sa sjedištem u Keniji rekao da je tanker krenuo prema somalijskoj obali.

ZAGREB

Nešto više od godinu dana od izricanja nepravomoćne presude kojom su generali Ante Gotovina i Mladen Markač proglašeni krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u ponedjeljak će se održati žalbena rasprava. Prema rasporedu rada na ročištu će u prijepodnevnom terminu žalbu obrazložiti obrana generala Gotovine a u poslijepodnevnom dijelu ročišta obrana generala Markača. Obje će obrane imati po sat i pol za svoje izlaganje a isto vrijeme dodijeljeno je i tužiteljima za odgovor na žalbe. Nakon tužitelja, obrane dvojice generala će, ukoliko žele odgovoriti na izlaganje tužitelja i svaka je dobila po pola sata. Žalbeno vijeće predvidjelo je i mogućnost da se generali Gotovina i Markač osobno obrate sucima na kraju ročišta i za to su odvojili po 10 minuta.

BEOGRAD

Kandidat koalicije oko srbijanske Demokratske stranke (DS) na izborima za predsjednika Srbije Boris Tadić izjavio je kako je dogovor postignut u srijedu s koalicijom oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića o nastavku njihova zajedničkog političkog djelovanja logičan korak prema stabilnosti. Dačićeva će koalicija, prema postignutom dogovoru, poduprijeti Tadića u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. svibnja, a Tadić u razgovoru za beogradske "Večernje novosti" od petka kaže kako će sve druge teme biti dogovorene po završetku tih izbora. Taj je dan je, kaže Tadić, od ogromne važnosti jer će srbijanski građani moći potvrditi njezin europski put i tek će izbori 20.svibnja definitivno odrediti hoće li se Srbija nastaviti kretati europskim putem ili se, kako je rekao, "zaputiti nekom stranputicom za koju se ne zna kuda vodi".

SARAJEVO

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je kako bi bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tom bosanskohercegovačkom entitetu bilo nenoguće funkcionirati u 2013. godini, pa smatra da su stoga nužni hitni pregovori o stand-by aranžmanu. "Ovu godinu bismo nekako i mogli preživjeti bez MMF-a ali ne i slijedeću", izjavio je Nikšić kako ga u petak citira "Dnevni avaz". Pojasnio je kako FBiH nije u stanju sama podmiriti postojeći javni dug od 350 milijuna konvertibilnih maraka (oko 175 milijuna eura). Novi krug pregovora između MMF-a i predstavnika vlasti države BiH te njezinih entiteta trebao bi početi 16. svibnja.

WASHINGTON

Britanska obavještajna služba odigrala je središnju ulogu u tajnoj operaciji kojom je spriječena zavjera u svrhu bombaškog napada, a u koju je bio umiješan ogranak al Kaide u Jemenu. Tajni doušnik u toj zavjeri povezanoj s al Kaidom na Arapskom poluotoku bio je britanski građanin, vjerojatno saudijskog porijekla, rekli su za Reuters izvori koji su željeli ostati anonimni. On je radio u suradnji s dvije glavne britanske obavještajne agencije. Američki dužnosnici objavili su u ponedjeljak da je al Kaida na Arapskom poluotoku pokušala naoružati bombaša samoubojicu eksplozivnim sredstvom koje nije od metala i koje je poboljšana verzija "bombe u donjem rublju" koja je unesena u zrakoplov na letu za Detroit na Božić 2009. ali nije eksplodirala.

SARAJEVO

Zaposleni u državnim službama u Bosni i Hercegovini, uključujući i policajce, stupit će u štrajk 21. svibnja kako bi prosvjedovali zbog najavljenog smanjenja plaća, odlučila je koordinacija sindikata državnih i policijskih službenika BiH. Predstavnik koordinacije Jure Bilić potvrdio je u petak za sarajevski "Dnevni avaz" kako je odluka o stupanju u štrajk donesena nakon što je Zastupnički dom parlamenta BiH u četvrtak dao potporu restriktivnom proračunu za 2012. godinu kakvoga je predložilo Vijeće ministara BiH. Proračun u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura), kako je ustvrdio ministar financija BiH Nikola Špirić, ne bi doveo u pitanje rad niti jedne državne institucije no značio bi smanjenje plaća svim zaposlenima za 4,5 posto. "Svih petnaest sindikalnih organizacija koje broje više od tri i pol tisuće ljudi i koje su udružene narednog će tjedna razmatrati mjere koje će poduzeti protiv države", kazao je Bilić.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙