FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska: Garzon se žali na presudu Ustavnom sudu

Autor: vrad
MADRID, 9. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Španjolski sudac Baltasar Garzon, osuđen u veljači na jedanaest godina zabrane rada zbog nezakonta prisluškivanja, žalio se u srijedu Ustavnom sudu na presudu koju smatra "proizvoljnom" i "nedvojbeno nepravednom".

Presuda koju je donio Vrhovni sud u Madridu "neustavna je i još nije viđena u našoj demokratskoj državi", ističe Garzon u žalbi, po priopćenju njegovih odvjetnika. Žalba Ustavnom sudu je jedina pravna mogućnost kojom Garzon raspolaže, budući da na presude Vrhovnog suda nema žalbe.

Ako Ustavni sud prihvati žalbu, "poništit će presudu Vrhovnog suda, proglasiti Garzona nedužnim i on će se moći vratiti na sudačku dužnost", ističu odvjetnici. Dvanaest tumača španjolskog ustava nemaju vremenski rok u kojem moraju donijeti odluku u ovom predmetu.

Garzon je osuđen na jedanaest godina zabrane rada, pošto je, kršeći prava obrane, naredio prisluškivanje u istrazi o korupcijskoj mreži koja je 2009. oblatila španjolsku desnicu. Ta je odluka uništila karijeru sudca Garzona (56) koji se proslavio uhićenjem bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta 1998. u Londonu i gonjenjem prekršitelja ljudskih prava.

Odluka je podijelila zemlju i pokrenula val prosvjeda u Španjolskoj i izvan zemlje. Garzon je pak koncem veljače oslobođen u drugom spornom sudskom procesu u kojem je osuđen zbog istraživanja o nestalima iz doba frankizma.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙