FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u Švicarskoj u travnju tek blago porasla

Autor: mkuz
ZUERICH, 7. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Potrošačke cijene u Švicarskoj tek su blago porasle u travnju dok su na godišnjoj razini blago oslabile, podupirući odluku Švicarske narodne banke (SNB) o ograničenju tečaja franka prema euru kako bi se gospodarstvo zaštitilo od deflacije.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su da su švicarske potrošačke cijene porasle samo 0,1 posto u prošlom mjesecu u odnosu na ožujak, uglavnom zahvaljujući višim cijenama benzina, odjeći za topliji dio godine, prazničnim putovanjima i zračnom prijevozu.

Na godišnjoj su razini cijene pale jedan posto, objavio je Savezni ured za statistiku. Time je indeks koji mjeri promjenu cijena na godišnjoj razini pao u travnju sedmi mjesec zaredom.

Indeks temeljne inflacije, u koju nisu uključene promjenjive cijene hrane i pića, sezonskih proizvoda, energije i goriva, pokazao je pad cijena u travnju za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Inflacija bi trebala ostati u negativnom teritoriju sljedećih nekoliko mjeseci. To za SNB vjerojatno znači da neće biti promjena, s obzirom da je inflacija za sada više-manje u skladu s njihovim prognozama", kazao je ekonomist Credit Suissa Maxime Botteron.

Kako bi obuzdala snažno jačanje franka a time i klizanje gospodarstva u recesiju i pokretanje deflatorne spirale, Švicarska narodna banka odredila je u rujnu prošle godine najniži tečaj franka prema euru u visini 1,2 franka za euro.

Iako SNB prognozira pad cijena u ovoj godini, gospodarstvo zasada odlijeva recesiji. Tako u SNB-u predviđaju rast švicarskog BDP-a u ovoj godini od oko jedan posto. Najavili su također da su po potrebi spremni poduzeti dodatne mjere kako bi spriječili deflaciju.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙