FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi čelnik švicarske središnje banke očekuje rast švicarskog BDP-a od jedan posto

Autor: vmom
ŽENEVA, 27. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Novi čelnik švicarske središnje banke (SNB) u petak je kazao da očekuje da će švicarsko gospodarstvo u 2012. porasti po stopi od jedan posto, zbog čega bi nezaposlenost mogla blago porasti, no da zasad ne prijeti opasnost od jačanja inflacije.

Thomas Jordan, kojeg je švicarska vlada prošli tjedan imenovala na čelnu dužnost u SNB-u, također je iskazao prigušeni optimizam glede globalne gospodarske situacije.

"Najnovije gospodarske statistike sugeriraju da će se međunarodni gospodarski oporavak nastaviti, premda će stope rasta vjerojatno biti na donjoj granici u usporedbi s tipičnim fazama oporavka. Proces smanjenja zaduženosti koji trenutno prolaze kućanstva u SAD-u a poglavito konsolidacija državnih financija u nekoliko europskih zemalja prigušivat će gospodarsku aktivnosti u kratkoročnoj perspektivi. No, oporavak bi ipak trebao postupno jačati", kazao je Jordan u pripremljenom govoru za skupštinu dioničara SNB-a, koja će se danas održati u Bernu.

U govoru poslanom medijima Jordan je nadalje kazao da će kroz dulje razdoblje kamatne stope u Švicarskoj vjerojatno ostati niske, zbog ekspanzivne monetarne politike i nastojanja središnje banke da oslabi precijenjenu švicarsku valutu.

"SNB očekuje umjeren gospodarski rast od oko jedan posto u 2012. godini. Takav skroman tempo gospodarskog rasta vjerojatno će se očitovati u blagom povećanju nezaposlenosti u idućih nekoliko tromjesečja", dodao je.

Premda se u doglednoj budućnosti ne očekuje jačanje inflacije, Jordan je upozorio kako niske kamatne stope počinju stvarati neravnoteže i naznake nepovoljnih kretanja na švicarskom tržištu hipotekarnih kredita i stambenih nekretnina.

Od rujna prošle godine SNB je povukao nekoliko poteza s ciljem zaustavljanja naglog jačanja franka prema euru, uključujući i utvrđivanje minimalnog tečaja na razini od 1,2 franka za euro, koji je obećao čvrsto braniti. Ta je mjera po Jordanovoj ocjeni bila učinkovita, no kaže da će budući rast švicarskog gospodarstva ponovno ovisiti o razvoju situacije u međunarodnom gospodarstvu.

Bruto domaći proizvod (BDP) te alpske zemlje smanjen je 1,9 posto u 2009. godini, za vrijeme financijske krize, podaci su Svjetske banke. U 2010. godini porastao je za 2,7 posto, a za prošlu godinu švicarska vlada procjenjuje da je rast iznosio 1,9 posto.

Jordanov prethodnik Philipp Hildebrand u siječnju je podnio ostavku nakon burnog negodovanja javnosti zbog skandala vezanog uz privatno trgovanje valutama članova njegove obitelji.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙