FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švaljek i Santini: izmjene poreznog sustava nepotrebne

Autor: dmar
ZAGREB, 4. svibnja 2012. (Hina) - Izmjene u poreznom sustavu koje je provela nova Vlada bile su nepotrebne i samo su povećale troškove uslijed prilagodbe na novi sustva, ocijenili su danas ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek i ekonomski stručnjak Guste Santini na okruglom stolu o učinkovitosti fiskalnih mjera nove Vlade, održanom na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Švaljek smatra da se ozbiljni strukturni problemi hrvatskog gospodarstva ne mogu rješavati poreznim mjerama, pogotovo jer povećanje poreznog opterećenja i stalna promjena pravila unose nesigurnost među poduzetnike i odbijaju ulagače.

Hrvatska ulazi već u petu godinu recesije, a gospodarstvo je nekonkurentno i nepripremljeno za ulazak na tržište EU, što se ne može promijeniti poreznom politikom, ustvrdila je Švaljek.

Santini upozorava da je porezno opterećenje u Hrvatskoj prešlo svaku razumnu mjeru, a prilagodba novom poreznom sustavu je skupa.

Kaže se da su "stari porezi, dobri porezi", ističe Santini koji tvrdi da novim mjerama neće doći do poreznog rasterećenja, kako kaže Vlada, jer se ove godine očekuju veći prihodi od poreza.

Temeljna greška ove vlasti je što kroz porezni sustav želi vratiti ono što je pokradeno, a to je nemoguće, ocijenio je Santini.

Porezni stručnjak Hrvoje Zgombić ustvrdio je kako svako povećanje poreza čini društvo manje efikasnim, a svako povećanje izravnih poreza, poput poreza na dobit, destimulira ulagače i potiče ih na odlazak iz Hrvatske u zemlje s nižim porezima, poput Srbije ili Bugarske.

Zgombić je, kao i ostali stručnjaci, upozorio da jače investiranje u Hrvatsku sprečava izrazita pravna nesigurnost, jer kod nas nema efikasnog pravnog lijeka za utjerivanje potraživanja.

Komentirajući nedavno predložene izmjene Općeg poreznog zakona, Zgombić je ocijenio da objava popisa poreznih dužnika nije primjerena i neće riješiti problem naplate poreznog duga.

Gubi se energija na takve mjere umjesto da se pronađe efikasniji mehanizam, rekao je Zgombić podsjetivši da kod nas ima jako malo kaznenih postupaka za naplatu poreznog duga.

(Hina) xmd yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙