FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Panetta: Kina pomogla korejskome raketnom programu

Autor: brad
WASHINGTON, 20. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Kina je pružila izvjesnu pomoć sjevernokorejskom raketnom programu, rekao je u četvrtak američki ministar obrane Leon Panetta govoreći pred odborom za oružane snage tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja testirala dalekometnu raketu u pokusu koji je završio neuspjehom.

"Siguran sam da je Kina pružila neku pomoć. Neznam točne razmjere toga", kazao je Panetta članovima kongresnog odbora odgovarajući na pitanje o tome je li Kina pomagala sjevernokorejski raketni program kroz "trgovinsku i tehnološku razmjenu".

Sjevernokorejski sjeverni moćni susjed Kina jedini je veliki saveznik ove izolirane zemlje, s kojom je uspostavila vojne i gospodarske veze koje datiraju iz vremena zajedničkih komunističkih korijena.

Pjongjang je u srijedu najavio da je spreman uzvratiti na raširene osude propalog pokušaja lansiranja dalekometne rakete, jačajući time vjerojatnost da će zemlja proversti i treći nuklearni test.

Nakon prošlotjednog lansiranja za koji je Sjeverna Koreja tvrdila da je riječ o lansiranju meteorološkog satelita u orbitu, a SAD da se radi o dalekometnoj raketi, Obamina administracija objavila je da je suspendirala sporazum o pomoći u hrani.

Kina, koja ujedno daje i glavnu gospodarsku i diplomatsku potporu Sjevernoj Koreji, pozvala je na "dijalog i razgovor" unatoč rastućim tenzijama.

Američki ministar obrane odbio je reći bilo kakve pojedinosti o kineskoj potpori sjevernokorejskom raketnom programu pozivajući se na "osjetljivost takvih informacija". On je, međutim, dodao kako nema nikakve sumnje da sjevernokorejski napori na razvoju dalekometne rakete predstavljaju prijetnju SAD-u.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙