FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o razvojnoj pomoći RH inozemstvu u 2010.

Autor: dmak
ZAGREB, 3. svibnja 2012. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora nastavit će sutra s radom raspravom o Izvješću o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2010. godinu.

Izvješće o provedbi razvojne pomoći jest drugo takvo izvješće koje Vlada Republike Hrvatske dostavlja Hrvatskome saboru na usvajanje.

U proteklom razdoblju, uočeni su nedostaci postojećeg sustava međuresorne koordinacije, nepotpuna provedba zakona; izostanak ocjene opravdanosti projekata, nepotpuna provedba poglavlja 5. Nacionalne strategije razvojne suradnje za razdoblje od 2009. do 2014. godine, prema kojoj bi svako ministarstvo koje pruža službenu razvojnu pomoć ustanovilo posebnu aktivnost u proračunu za svoje programe razvojne suradnje.

Podaci o službenoj razvojnoj pomoći u 2010. godini su inflatorne prirode, odnosno pokazuju izvanrednu okolnost u kojoj je Vlada Republike Hrvatske donirala hrvatske prijevode pravne stečevine Europske unije u vrijednosti od 8 milijuna eura zemljama u regiji. U realnom smislu, službena razvojna pomoć pokazuje pad od 6,17 posto u odnosu na 2009. godinu, navodi se u izvješću.

Ocjenjuje se da će trend održavanja ili povećanja službene razvojne pomoći biti teško održati bez strukturalnih promjena u institucionalnom i administrativnom dijelu ukupnog sustava razvojne pomoći.

Donošenjem Nacionalne strategije razvojne suradnje za razdoblje od 2009. do 2014. godine, Republika Hrvatska je potvrdila svoju spremnost sudjelovati u politici razvojne suradnje Europske unije u skladu s odredbama Ugovora o osnivanju EZ i pripadajućim zaključcima Europskog vijeća i Vijeća Europske unije, te drugim izjavama i dokumentima Europske unije.

Europska komisija je iznijela očekivanje da Republika Hrvatska dosegne razinu izdvajanja za razvojnu pomoć od 0,17 posto bruto nacionalnog dohotka do 2010. godine (oko 550 milijuna kuna), odnosno 0,33 posto do 2015. godine (oko 1,1 milijardi kuna). Budući da je službena razvojna pomoć Republike Hrvatske iznosila 0,04 posto bruto nacionalnog dohotka u 2010. godini, bit će potrebno utvrditi modalitete za osiguravanje dodatnih sredstava, stoji, među ostalim, u zaključku Izvješća.

Očekuje se da će zastupnici sutra glasovati o raspravljenim točkama dnevnog reda.

(Hina) xdm ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙