FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži od Sudanaca prekid sukoba, prijeti sankcijama

Autor: mtro
NEW YORK, 2. svibnja 2012. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnost Ujedinjenih naroda jednoglasno je u srijedu usvojilo rezoluciju kojom traži od Sudana i Južnog Sudana da prekinu neprijateljstva u roku od 48 sati i riješe sporove u tri mjeseca, pod prijetnjom sankcijama.

Rezolucijom se zahtijeva da dvije zemlje bezuvjetno nastave pregovore pod okriljem Afričke unije o svim točkama spora, posebice o podjeli naftnih prihoda, i to u roku od dva tjedna i da ih zaključe u tri mjeseca.

Vijeće na taj način prati odluku Afričke unije. Rusija i Kina, partneri dva Sudana od kojih kupuju naftu, bile su rezervirane, ali su se na kraju pridružile rezoluciji.

Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije je 24. travnja odredio rok od dva tjedan Sudanu i Južnom Sudanu za nastavak pregovora i tri tjedna da ih zaključe. Vijeće je pozvalo UN da podrži akciju na temelju 7. poglavlja svoje Povelje, koja predviđa prisilne mjere radi primjene odluke u slučaju prijetnje miru.

Obje zemlje bi prema rezoluciji trebale povući svoje oružane snage unutar svojih granica i prekinuti podršku pobunjeničkim skupinama. Rezolucija naglašava da sadašnja situacija duž granice Sudana i Južnog Sudana predsatvlja tešku prijetnju miru i sigurnosti na međunarodnoj razini.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙