FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN traži od Sudana i Južnog Sudana prekid sukoba

Autor: akoz
NEW YORK (UN), 12. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je u četvrtak da Sudan i Južni Sudan prekinu pogranične sukobe za koje je reklo da prijete vratiti tu zemlje u stanje punog građanskog rata.

Izjava 15-članog UN-ovog tijela također insistira da Kartum zaustavi zračne udare a Juba povuče svoje postrojbe s važnog naftnog polja.

Sukobi duž nedovoljno jasno određene granice između dva nekadašnja neprijatelja dovela su do odmjeravanja snaga oko sudanskog naftnog polja Heglig, nakon što su ga u utorak zauzeli vojnici Južnog Sudana koji je prošle godine proglasio neovisnost.

"Posljednje nasilje prijeti vratiti obje zemlje u stanje punog rata i razdoblje tragičnih gubitaka života i patnji, uništene infrastrukture i gospodarske devastacije, nakon što su dugo i teško radile da ga prevladaju", kaže se u izjavi Vijeća sigurnosti.

"Vijeće sigurnosti traži odmah potpun i bezuvjetan prekid svih borbi, povlačenje južnosudanske vojske s Hegliga, okončanje zračnih napada sudanskih zračnih snaga, prestanak ponavljanih incidenata prekograničnog nasilja između Sudana i Južnog Sudana i od obje strane da prestanu podržavati njihove saveznike u susjednoj zemlji".

Vijeće je zatražilo da obje zemlje svoje snage postave 10 kilometara dalje od granice određene 1956. godine i odmah poduzmu korake za uspostavu demilitarizirane pogranične zone. Ono je stanje nazvalo "ozbiljnom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti" i upozorilo da će, ako bude potrebno, poduzeti daljnje korake, no nije navelo pojedinosti što bi oni mogli uključivati.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙