FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR: lani 1.534 kredita u iznosu od 6,6 milijardi kuna.

Autor: dsta
ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u 2011. godini ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 953,8 milijuna kuna, rashode od 805,7 milijuna kuna i pozitivan financijski rezultat u iznosu od 148,1 milijun kuna, objavili su danas iz HBOR-a.

Tijekom 2011. HBOR je ukupno odobrio 1.534 kredita u iznosu od 6,6 milijardi kuna. Najviše sredstava, 2,9 milijardi kuna, odobreno je za financiranje izvoza, a najveći broj kredita, 1.331, odobren je malim i srednjim poduzetnicima.

Prilagodbom programa za kreditiranje investicija s ciljem poticanja pozitivnih pomaka u hrvatskom gospodarstvu, u prošloj je godini gotovo udvostručen iznos odobrenja za investicije u odnosu na 2010., te je tako odobren 661 kredit u iznosu od 2,8 milijardi kuna, navode iz HBOR-a.

Ističu i kako su sve dosad poduzete mjere rezultirale povećanjem odobrenja investicijskih kredita u prva tri mjeseca ove godine za 55 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pa je tako u prvom kvartalu odobreno 675 milijuna kuna za investicijske kredite. Ukupno u prva tri mjeseca 2012. odobreno je oko 1,5 milijardi kuna kredita.

S ciljem daljnjeg poticanja novih investicija u hrvatskom gospodarstvu, u 2012. godini HBOR je uveo privremenu mjeru smanjenja kamatne stope za 1 postotni bod u 10 kreditnih programa koji uključuju poljoprivredu i ribarstvo, turizam, industriju te energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije, pa tako sada kamatne stope iznose 1, 3 i 5 posto na godišnjoj razini. Još jedna značajna privremena mjera je i kreditiranje većine programa HBOR-a u kunama.

Prema podacima iz objavljenih revidiranih financijskih izvještaje za Grupu HBOR i HBOR za 2011. godinu, ukupni neto krediti na kraju 2011. godine iznosili su 20,49 milijardi kuna i činili 93 posto ukupne aktive.

Neto kamatni prihodi ostvareni su u iznosu od 332,3 milijuna kuna i u odnosu na ostvarenje prethodne godine veći su za 16 posto.

Ovaj trend rezultat je smanjenja kamatnih rashoda na godišnjoj razini i ostvarenja kamatnih prihoda na gotovo istoj razini kao i prethodne godine, napominju iz HBOR-a.

Prihodi od kamata ostvareni su u iznosu od 896,2 milijuna kuna i viši su za 1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Neznatno povećanje u potpunosti je očekivano i planirano zbog činjenice da HBOR, kao razvojna financijska institucija i nositelj mjera gospodarskog oporavaka Republike Hrvatske, više godina nije mijenjao svoje kamatne stope na kredite.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙