FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: slab obujam trgovanja, u fokusu financijska izvješća

Autor: neba
ZAGREB, 30. travnja 2012. (Hina) - U fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi i dalje će biti financijska izvješća, jer je kompanijama danas zadnji rok da ih dostave burzi, no obujam trgovanja mogao bi biti slabašan zbog sutrašnjeg praznika.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 1,42 posto, na 1.802 boda, a Crobex10 1,57 posto, na 982 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 67,9 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna kuna više nego prethodnoga tjedna.

„Veći obujam trgovanja protekloga tjedna bio je potaknut objavom brojnih financijskih izvješća kompanija. Iz dosad objavljenih izvješća možemo zaključiti da njihova dobit još stagnira ili je u blagom padu, a redovno poslovanje ne ostvaruje očekivane rezultate, pa su kompanije usmjerene i dalje usmjerene na rezanje troškova“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Većina kompanija već je izvijestila o poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju.

„Očekujemo pristizanje ostalih neobjavljenih financijskih izvješća kompanija, jer je danas zadnji dan za dostavu tih izvješća na burzu. A zbog sutrašnjeg praznika za očekivati je da je dio investicijske javnosti spojio slobodne dane, pa bi to moglo izazvati nešto slabiji obujam trgovanja nego prethodnih dana i stagnaciju Crobexa“, zaključuje Perić.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u ožujku.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u ožujku industrija oslabila za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad proizvodnje, i to u rasponu od 1 do 4,5 posto.

Bilo bi to usporavanje pada industrijske proizvodnje, s obzirom da je u siječnju aktivnost u industriji potonula za 4,9, a u veljači za 5,2 posto.

A na svjetskim je burzama tjedan počeo blagim rastom cijena dionica. No, trguje se oprezno uoči novih kvartalnih poslovnih izvješća kompanija i makroekonomskih podataka.

Smjer tržišta uvelike će ovisiti i o vijestima s američkog tržišta rada. U petak će biti objavljeno ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u travnju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je otvoreno oko 175.000 novih radnih mjesta, što bi predstavljalo poboljšanje u odnosu na razočaravajuće podatke iz ožujka, kada je broj zaposlenih porastao za samo 120.000.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙