FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezan početak tjedna

Autor: scvi
ZAGREB, 2. travnja 2012. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze danas stagniraju, jer nema značajnijih vijesti koje bi potaknule investitore na življu aktivnost, stoga su na oprezu nakon pozitivnog prvog ovogodišnjeg tromjesečja.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,1 posto, na 1.831 bodu, a Crobex10 0,07 posto, na 1.001 bodu.

Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva 4,8 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego u petak u ovo doba.

„Uz malu likvidnost, već uobičajenu za početak tjedna, i bez značajnijih poslovnih i makroekonomskih vijesti, domaće tržište stagnira, a investitori su na oprezu. Milijunski promet zasad je ostvaren tek dionicom HT-a“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 1,02 milijuna kuna prometa, a cijena joj se pala 1,5 posto, na 214,4 kune.

Slijedi dionica Petrokemije, s 915.000 kuna prometa. Cijena

joj je ojačala 1,4 posto, na 279,11 kuna.

Nešto više trguje se i dionicama Croatia osiguranja. Cijena redovne dionice te tvrtke oslabila je 1,15 posto, na 6.000 kuna.

Dionicom Vira, pak, ostvareno je do sada 178.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 3,35 posto, na 450 kuna.

Hanfa je odobrila u petak tvrtki EOS-Z, koja djeluje zajednički s Marinkom Zadrom i tvrtkom Robić, objavljivanje ponude za preuzimanje virovitičke tvornice šećera Viro, po cijeni od 430 kuna po dionici

„Tržište se danas vratilo u stagnaciju. Investitorima su čini se i dalje najzanimljivije priče o potencijalnoj privatizaciji Petrokemije i Croatia osiguranja, pa su te dionice i dalje na meti špekulanata. U nešto većem fokusu investitora je i dionica Vira, koja se korigirala nakon objave ponude za preuzimanje po cijeni od 430 kuna po dionici, jer je cijena iz ponude bila niža od tržišne cijene“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Poticaja tržište ne dobiva ni od makroekonomskih pokazatelja.

„Najvažniji podaci koje čekamo ovoga tjedna su rezultati trgovine na malo za veljaču ove godine, ano oni će biti objavljeni tek u srijedu“, ističe Kesić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙