FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerum: Hrvatsku državu vode mediji

Autor: pgas
SPLIT, 27. travnja 2012. (Hina) - Splitski gradonačelnik Željko Kerum rekao je danas odgovarajući na pitanje vijećnika na sjednici Gradskoga vijeća da hrvatskom državom upravljaju mediji, a da je manje punjenje gradskog proračuna posljedica "guljenja poduzetnika i nametanja harača".

Vijećnik SDP-a Marin Jurjević, pozivajući se na napise u medijima, pitao je Keruma je li točno da u dosadašnjem punjenju ovogodišnjega gradskog proračuna nedostaje 90 milijuna kuna i je li Split pred financijskim kolapsom. A Kerum je, izrazivši čuđenje što se Jurjević u pitanju poziva na medijske natpise, ustvrdio da su oni često netočni i tendenciozni.

"Ovu državu duže vrijeme vode mediji, a Vi kao iskusan političar kažete da informacije o gradskom proračunu saznajete iz medijskih napisa, a oni su često netočni i tendenciozni", rekao je Kerum odgovarajuću Jurjeviću. Ističući kako će naknadno biti dostavljena informacija o punjenju gradskog proračuna, Kerum je rekao da bi Jurjevićevo pitanje bilo korektno da je stanje s punjenjem proračuna i u državi bolje te da ne treba dizati paniku zbog nepunjenja proračuna u Splitu jer bi se onda moglo postaviti pitanje jesu li država, Europa i svijet pred kolapsom.

Kerum je ocijenio da je u Hrvatskoj "na sceni doslovno guljenje poduzetnika" te se nameću "harači" koji osiromašuju građane i tvrtke. "Proračun se nema iz čega puniti jer nemamo mogućnost pokrenuti razvojni ciklus te zaposliti ljude i potaknuti potrošnju. O tomu ne odlučuje grad nego država. Vi iz SDP-a koji ste na vlasti mogli ste pridonijeti zapošljavanju u Splitu projektima o kojima odlučuje vlada", odgovorio je Kerum SDP-ovu vijećniku Jurjeviću i poručio da grad mora trošiti koliko ima.

Vijećnik HČSP-a Luka Podrug pitao je tko će financirati gay-paradu u Splitu u lipnju ove godine. Ustvrdio je da postoje dvostruki kriteriji jer je, po Podrugovim riječima, premijer Milanović izjavio da se protivi održavanju mimohoda za hrvatske generale (u Zagrebu) zbog 'svjetonazorskih razloga'. "To je retorika 1948. godine i nezamisliva je i neshvatljiva u 21. stoljeću", rekao je Podrug.

Rekavši za najavljenu gay-paradu u Splitu da je "vašar, perverzija i nakaradna provokacija", Podrug je pitao financira li grad bilo koju "talibansku udrugu" koja organizira taj skup. Predsjednica Gradskog vijeća rekla je da će mu dostaviti pisani odgovor.

Podrug je rekao da ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića treba pitati je li Hrvatska "policijska država" te je novinarima dostavio pisanu verziju svojeg pitanja u kojemu pita "je li MUP opet postao SUP".

"Skup potpore hrvatskim generalima bio je odobren od MUP-a pa je na intervenciju predsjednika, premijera zabranjen i zato što bi po obrazloženju MUP-a poremetio kretanje većeg broja građana, a održavanje bi dovelo do ozbiljnog remećenja javnog reda i mira...", izjavio je, među ostalim Podrug. MUP je nedavno zabranio mimohod za hrvatske generale uz, ustvrdio je, "sramotno obrazloženje da to traže anonimni teroristi iz crvene građanske inicijative". "Građanska inicijativa iz Splita traži zabranu gay-parade pa neka i nju zabrane po istom zakonu i istom obrazloženju", poručio je Podrug.

Na pitanje o postojanju i financiranju dvaju gradskih sportskih saveza - Splitskog saveza sportova i Zajednica ekipnih sportova, dogradonačelnica Anđelka Visković je rekla kako je o tom problemu izvijestila ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te da joj je on rekao kako u gradu može postojati samo jedan takav savez ili zajednica.

SDP-ov vijećnik Ivo Baldazar rekao je kako ministar Jovanović takvo što nikada nije izjavio, a Visković uzvratila da je osobno pitala ministra i da joj je decidirano rekao kako može postojati samo jedna takva zajednica, a to se, dodala je, podudara i s našim stajalištem.

(Hina) xpgas ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙