FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mikuličić: Suci izdvojili bitno

Autor: spuc
ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Branitelj generala Mladena Markača pred Haaškim sudom Goran Mikuličić kazao je u četvrtak kako pitanja koja je žalbeno vijeće Haaškoga suda izdvojilo kao teme od posebnog interesa za predstojeće ročište pokazuju da su petorica sudaca prepoznala ono što je bitno za žalbe dvojice hrvatskih generala.

Žalbeno vijeće Haaškoga suda pozvalo je u srijedu strane u sporu da se za usmeno ročište, zakazano za 14. svibnja u Haagu, usmjere na četiri pitanja: je li prvostupanjsko vijeće pogriješilo kad je u presudi utvrdilo pravilo o 200 metara od cilja za zakonitost topničkih pogodaka, kako bi se proglašenje toga zaključka pogrešnim odrazilo na druge zaključke o pogocima, može li zaključak o nezakonitosti topničkih napada opstati ako padnu zaključci vezani uz pravilo o 200 metara te treba li zaključak o postojanju udruženog zločinačkog pothvata ostati ako se utvrdi da nije bilo nezakonitih topničkih napada.

Mikuličić ističe kako bi anuliranje zaključka o kriteriju od 200 metara iz prvostupanjske presude moglo izazvati pad i ostalih zaključaka koji iz toga proizlaze sve do pada zaključka o udruženom zločinačkom pothvatu. To budi malo optimizma, dodaje odvjetnik generala Markača.

On objašnjava da je slanje popisa pitanja bilo očekivano jer je predsjednik Žalbenoga vijeća Theodor Meron to najavio kako bi osigurao efikasnije korištenje vremena predviđenog za raspravu.

Suci su u svom nalogu napisali kako izdvajanje tema od posebnog interesa ne ograničava pravo stranama da se bave i drugim pitanjima na raspravi te da popis tih pitanja ne znači prejudiciranje mišljenja žalbenih sudaca o predmetu žalbe.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač nepravomoćno su prije godinu dana osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom Oluje.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙