FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Braća hrvatskog zmaja" protiv ukidanja pokroviteljstva na Bleiburgu

Autor: mkov
ZAGREB, 26. travnja 2012. (Hina) - Družba "Braća hrvatskoga zmaja" uputila je danas izjavu za javnost u kojoj ističe kako je odluka Hrvatskoga sabora, kojom najviše narodno predstavničko tijelo prestaje biti pokroviteljem Komemoracije na Bleiburgu velika povijesna pogreška, koja nanosi neprocjenjivu štetu budućnosti hrvatskoga naroda te stabilnosti i prosperitetu hrvatskoga društva i države.

Način donošenja tako važne odluke, koja je donesena glasovanjem Predsjedništva, a ne zastupnika sabora, neprihvatljiv je i podsjeća na protekla ideološka, a ne demokratska vremena, ističe Družba i dodaje kako kako ova ideološki obojena odluka ignorira povijesnu istinu i životne potrebe hrvatskoga naroda.

Naglašava također kako je odluka u suprotnosti s Rezolucijom Vijeća Europe iz 2006. o potrebi osude zločina totalitarnih komunističkih režima kao i s Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990.

Družba smatra kako odluka neizravno opravdava komunističke masovne zločine, što, kako ističe, uljuđen svijet ne može i neće prihvatiti.

Zato "Braća hrvatskoga zmaja" pozivaju sve nacionalne ustanove i građane Republike Hrvatske da podignu svoj glas protiv odluke, kojom se ne uvažavaju i vrijeđaju žrtve genocida te širi nesloga i nepovjerenje u hrvatsko društvo s dalekosežnim posljedicama. "Pozivamo stoga hrvatsku državnu vlast neka uvidi štetnost takve odluke te je povuče", stoji u izjavi u kojoj Družba ističe kako osuđuje svaki politički istup i znakovlje koje je neprihvatljivo, a koje veliča totalitarizam temeljen na bilo kojoj ideologiji.

(Hina) pp/xmkov ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙