FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP osuđuje odustajanje od pokroviteljstva nad Bleiburgom

Autor: vsik
OSIJEK,19. travnja, 2012.(Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb najoštrije je danas osudio odustajanje Hrvatskog sabora od pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, gdje su, kako je rekao, stradale nevine žrtve, što je nedopustivo i s pravnog stajališta prema žrtvama.

"Nova saborska većina koristi se kako bi se Hrvatskoj nametnula vlastita ideologija, a odustajanje od pokroviteljstva nad manifestacijom u Bleiburgu nije pitanje odnosa prema drugim političkim opcijama, nego pitanje odnosa prema žrtvama i nevinim stradalim nakon svibnja 1945. kada je završen Drugi svjetski rat", rekao je Srb na konferenciji za novinare.

Posebno zabrinjavajući ocijenio je što do sada "za te zločine nitko nije odgovarao niti je u Hrvatskoj o tim zločinima ikada pokretnuta istraga".

"U isto vrijeme kada se odustalo od pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu, u Sarajevu se priprema donatorska konferenija za stambeno zbrinjavanje osoba koje su napustile Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i možda ratovali protiv nje", rekao je Srb.

Ustvrdio je da će Hrvatska na toj konferenciji "pristati platiti stanove i u Srbiji za zbrinjavanje hrvatskih građana koji su Hrvatsku napustiti tijekom Domovinskog rata". Kazao je kako "nije dovoljno što Hrvatska rješava stambenu problematiku osobama koje su napustile Hrvatsku tijekom rata u Hrvatskoj već sada pristaje da to učini i u Srbiji" te da je "riječ o 16.800 korisnika stambenih jedinica i 29 milijuna eura".

"Neka hrvatska vlast objasni hrvatskim građanima koji su bez posla, ili rade a ne primaju plaće, ili su im firme pred stečajem, ili poljoprivrednicima koji ne mogu dobiti poticaje kako bi proizvodili hranu, što misle o tom potezu hrvatske vlasti", rekao je Srb.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙