FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska vlada vjeruje u dogovor sa sindikatima o mjerama štednje

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. travnja 2012.(Hina) - Slovenska vlada vjeruje da je sa sindikatima moguće postići dogovor o smanjivanju plaća u javnom sektoru, izjavio je u srijedu ministar za obitelj i socijalnu politiku, komentirajući svoje pregovore sa sindikatima u kojima je u utorak sudjelovao i premijer Janez Janša.

"Sastanak je pokazao veliku mjeru spremnosti da dođe do dogovora, vjerujem da se do idućeg četvrtka, kada istječe rok, možemo dogovoriti", rekao je Vizjak na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Vizjak nije želio potvrditi da bi vlada mogla pristati na smanjenje plaća u javnom sektoru za 8 posto od sredine ove godine umjesto 15-postotnog sniženja, kako je najprije predlagala, u okviru opsežnih mjera štednje o kojemu se parlament uskoro mora izjasniti i zbog kojih su zaposleni u javnom sektoru prošlog tjedna štrajkali, ali je rekao da se pregovori nastavljaju i da su pozicije bliže.

Po Vizjakovim riječima, najmanje spremnosti na dogovor pokazuje veliki sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti, čiji je tajnik Branimir Štrukelj u razgovoru za POP-TV rekao da na neformalnom susretu s Janšom i njegovim ministrima nije došlo ni do kakvog sporazuma. Štrukeljeve izjave da vladine mjere i smanjivanje sredstava za obrazovanje mogu izazvati pad plaća od 30 posto i uvođenje obveznih školarina Vizjak je nazvao nepotrebnom "dramatizacijom".

Ako bi neki od sindikata pokrenuli inicijativu da se predviđeni zakon o uravnoteženju javnih financija, s mjerama štednje od 812 milijuna eura u ovoj godini, ospori na referendumu, vlada vjeruje da bi takav referendum mogla dobiti tako što bi, izmjenama zakona, umjesto "nepopularnih" mjera štednje koje se odnose na smanjivanje socijalnih prava u većoj mjeri smanjila plaće javnih službenika, upozorio je Vizjak. Svaki zakon koji donese slovenski parlament može se prije stupanja na snagu onemogućiti u primjeni ako se prikupi 4.000 potpisa sa zahtjevom da se o njemu odlučuje na referendumu. Vlada računa da bi zakon s predloženim mjerama štednje mogao proći na referendumu ako bi se te mjere odnosile samo na plaće javnih službenika a ne na smanjivanje socijalnih prava. Ispitivanja su pokazivala da su najnepopularnije mjere iz paketa štednje smanjivanje porodiljskih naknada, naknada za nezaposlene i naknada za bolovanje, dok više od polovice ispitanika podupire smanjenje plaća dužnosnika i javnog sektora.

Uz sindikat zaposlenih u obrazovanju najmanje sklonosti za popuštanje pokazuje sindikat zaposlenih u policiji koji je objavio da nastavlja s "bijelim" štrajkom. Čelnik policijskog sindikata Zoran Petrovič izjavio je da ne može isključiti da će zbog toga sljedećih blagdanskih dana zbog temeljitog rada policije na graničnim prijelazima dolaziti do zastoja.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙