FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina se okreće tranzicijskim zemljama Istočne Europe

Autor: rtom
VARŠAVA, 26. travnja 2012. (Hina/AFP) - Kina raspolaže s mnogo novca i želi ga potrošiti na tržištima Zapadne Europe, no regija Istočne i Srednje Europe za nju je sve privlačnija zbog političkih i ekonomskih razloga, ocijenili su stručnjaci u povodu Gospodarskog kinesko-istočnoeuropskog foruma koji se u četvrtak održava u Varšavi.

Kinezi "raspolažu gomilama eura i dolara koje žele potrošiti" i računaju na stabilnost regije, na rast i svoje konkurentne cijene kako bi ostvarili "savršen pristup tržištima Zapadne Europe" koja je prioritetno odredište njihova izvoza, rekao je za agenciju AFP Witold Orlowski, konzultant za PricewaterhouseCoopers i bivši savjetnik poljskog predsjednika.

Uvoz kineskih proizvoda u Europsku uniju učetverostručen je od 2000. do 2010. i u prvih deset mjeseci 2011. godine iznosio je 243,8 milijarda eura, pokazali su statistički podatci Eurostata.

Dok kineska ulaganja zabrinjavaju zemlje eurozone suočene s dužničkom krizom, njihovi susjedi s istoka, bilo da su to članice Europske unije ili ne, pred kineskim ulagačima prostiru crveni tepih.

Peking traži "nisku cijenu rada i preferencijalnu politiku" regije, kazao je kineski stručnjak Cui Hongjian.

"Kina ima manje političkih razmimoilaženja sa zemljama Srednje i Istočne Europe nego sa Zapadom i dobro s njima surađuje", rekao je dužnosnik iz Kineskog instituta za međunarodne studije.

Za Kinu "Europa je ujedno i tržište i proizvodni centar", ističe Orlowski.

Mađarska, danas članica Europske unije, ima pogon proizvodnje telekomunikacijske opreme Huawei. Ta je grupa jedan od najvećih kineskih ulagača u regiju s ukupnim godišnjim prihodom koji bi se ove godine trebao udvostručiti u odnosu na 2011., i premašiti 2,28 milijarda eura.

U Poljskoj se Shanghai Electric, jedan od dviju najvećih azijskih grupa, natječe za izgradnju elektrane na ugljen u vrijednosti od 1,9 milijarda eura.

U siječnju je kineska tvrtka LiuGong Machinery kupila poljsku tvrtku Huta Stalowa Wola (HSW), specijaliziranu za proizvodnju građevinskih strojeva i njezinu distributivnu tvrtku Dressta Co za otprilike 56 milijuna eura.

No počeci kineskog prodora na poljsko tržište nisu bili lagani. Varšava je u lipnju raskinula ugovor povjeren tvrtki China Overseas Engineering Group (Covec) za izgradnju dionice autoceste koja Varšavu treba povezati s Berlinom. Razlog je bio taj što kineska tvrtka nije plaćala lokalne podizvođače.

"Ako se Kinezi žele pozicionirati na tržištu infrastrukture u Europi, oni moraju naučiti kako poslovati ovdje", komentirao je Orlowski i objasnio da Kinezi "moraju shvatiti da ovdje neće moći primjenjivati metode naučene u Africi".

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙