FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: zarada Applea poduprla rast terminskih indeksa

Autor: mpuk
NEW YORK, 25. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi snažno su porasli danas nakon što su neočekivano dobri rezultati Applea smanjili pritisak na tržište i osnažili i optimizam investitora u daljnjeg tijeka sezone objava financijskih izvješća kompanija.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati na dobitku 61 bod, a tehnološki Nasdaq 53,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 10 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Tromjesečna dobit tehnološkog diva Applea gotovo se udvostručila u prva tri ovogodišnja mjeseca, zahvaljujući skoku prodaje pametnih telefona iPhone. Dionice te kompanije donedavno su bile na udaru prodaja uslijed straha da bi njezina arada mogla razočarati. Danas je cijena te dionice u elektroničkom predtrgovanju skočila 9,2 posto na 611,70 dolara.

"Već dugo nisam vidio da jedno izvješće o zaradi tako značajno utječe na tržište", rekao je Rick Meckler iz investicijske tvrtke LibertyView Capital Management. "Činjenica da nije bilo negativno, čega se pribojavalo mnogo ljudi, bit će veliko olakšanje za tržište i moglo bi mu dati poticaj za povratak na prijašnje razine".

Sezona izvješća kompanija o zaradama mnogo je bolja nego su očekivali analitičari. Od 153 kompanija čije su dionice obuhvaćene S&P 500 indeksom a koje su dosad objavile svoje rezultate, više od tri četvrtine premašilo je očekivanja, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Američko ministarstvo trgovine objavit će tijekom dana podatke o narudžbama trajnih dobara za ožujak. Ekonomisti očekuju njihov pad za 1,7 posto, nakon rasta za 2,4 posto u veljači.

Investitori s nestrpljenjem očekuju i priopćenje središnje američke banke Fed nakon dvodnevnog sastanka u potrazi za znakovima u kojem smjeru će se kretati dalje monetarna politika SAD-a.

Na europskim burzama danas je nastavljen je oporavak cijena dionica s najniže razine u zadnjih tri mjeseca, zahvaljujući boljim od očekivanja poslovnim rezultatima kompanija poput Applea i Ericssona. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,15 posto, frankfurtski DAX 1,41 posto a pariški CAC 1,66 posto.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙