FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kopački rit dobio eko-brod

Autor: vsik
KOPAČKI RIT,24. travnja, 2012.(Hina) - U jezero Sakadaš u posebnome ZOO rezervatu u Kopačkome ritu danas je svečano porinut eko-brod "Vidra" koji će ploviti bez buke i neće uznemiravati životinje koje u njem obitavaju.

U ime ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, kume broda koja zbog obveza nije mogla doći, novi je brod šampanjcem "krstila" predstavnica Svjetske banke iz Washingtona Nataly Johnson.

Po riječima obnašatelja dužnosti ravnatelja Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Damira Opačića, brod je namijenjen edukaciji posjetitelja o važnosti močvarnih i vlažih staništa, a električni pogon promicat će svijest o potrebi prijelaza na korištenje obnovljivih izvora energije. Brod može primiti 60 putnika, izgrađen je u osječkoj Vodogradnji, a vrijedan je 1,4 milijuna kuna koje su po pola osigurali Javna ustanova Park prirode Kopački rit i mjerodavno ministarstvo, rekao je Opačić.

Izaslanik ministrice Holy Nenad Strizrep istaknuo je važnost "novog ekološkog pristupa u parkovima prirode povezanog s održivim razvojem", pri čemu je rekao kako "upravo novi eko-brod, prvi takav u Hrvatskoj, pridonosi zaštiti prirode u Kopačkome ritu tijekom vožnje putnika". Riječ je o brodu koji "svojom tišinom i ekološkom izgradnjom potpuno odgovara uvjetima zaštite", ustvrdio je, dodajući kako vjeruje da će i ostala zaštićena područja "preći na eko-brodove".

Berislav Rastija, direktor osječke Vodogradnje, u čijem je brodogradilištu za pet mjeseci izgrađen eko-brod "Vidra", rekao je kako je riječ o prvom takvom brodu u Hrvatskoj u kojem su svi ugradbeni elementi ekološki, a svi su proizvedeni u Hrvatskoj. Poželio je da se uskoro što više tvrtaka i pojedinaca koji plove hrvatskim vodama odluče za takav brod.

Pomoćnik ministrice Holy Nenad Strizrep rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje o tome postoji li sukob između prvoga potpredsjednika vlade Radimira Čaćića, koji smatra da su solarne elektrane neisplative, i ministrice Holy, koja se zauzima za izgradnju takvih elektrana, kako "nema nikakvog sukoba". Riječ je o različitim mišljenjima, što znači da se "mora sjesti i kompromisno procijeniti što je u interesu gospodarstva, a što u interesu zaštite prirode".

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙