FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susannah Heschel o odnosu pojedinaca i crkava prema pogromu

Autor: ipet
ZAGREB, 11. travnja 2012. (Hina) - Američka stručnjakinja za povijest nacizma, holokausta i odnosa religijskih institucija prema židovskom pitanju profesorica Susannah Heschel održala je danas na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predavanje pod naslovom "Nasilje, religija i moralni sud: nacistički pogrom Kristalne noći u očima crkava" u kojemu se posebice osvrnula na osobnu odgovornost i ulogu pojedinca te ulogu religije u događajima Kristalne noći.

Zločin koji se dogodio u noći 9. studenoga 1938. u Njemačkoj u povijesti je zabilježen pod nazivima Kristallnacht, Kristalna noć ili Noć slomljenoga stakla, zbog tisuća porazbijanih prozora i izloga diljem Njemačke. Te noći ubijeno je stotinjak osoba, uhićeno je 30.000 njemačkih državljana Židova koji su zatim odvedeni u koncentracijske logore, samo zbog toga što su pripadali "židovskoj rasi". Taj je nacistički zločin bio naznaka onoga što će se uskoro pretvoriti u holokaust, jedan od najvećih zločina u povijesti čovječanstva.

Heschel je istaknula da je u zadnjih 40 godina istraživanje holokausta imalo različite faze pa su se tako, primjerice, 80-ih godina prošloga stoljeća najviše spominjale dvije teorija - funkcionalistička za koju je holokaust posljedica rata, te teorija namjere po kojoj je rat bio samo sredstvo za provođenje prvotne namjere istrebljenja Židova.

U svom zagrebačkom predavanju, u originalu naslovljenom "Violence, Religion and Moral Judgment: the Nazi pogrom of Kristallnacht in the eyes of the Churches", Heschel se pak usredotočila na osobu i njezin odnos prema holokaustu i prema propagandi koja ga je poticala i opravdavala te ulozi koju su u tome imale kršćanske crkve, kako one protestantske tako i Katolička crkva. Tako je spomenula široki spektar emocija pojedinca prema zbivanja tijekom holokausta - od sućuti, opravdanja do ostvarenja arijejevskoga sna. Uz napomenu da se "Kristalna noć" dogodila uoči rođendana Martina Luthera, Heschel je rekla da je za neke predstavnike crkve taj događaj bio reinterpretacija Isusova istupa u sinagogi kada je srušio trgovcima klupe i najavio da će sruštiti hram i ponovno ga izgraditi za tri dana.

Dotaknula se i teme opraštanja rekavši da je opraštanje središnja tema kršćanstva, ali da je za judaizam i nju osobno, ključna zadovoljština jer, rekla je, do pomirenja može doći bez opraštanja, ali ne i bez zadovoljštine.

Susannah Heschel profesorica je na američkome Sveučilištu Dartmouth. Autorica je brojnih knjiga, od kojih su posebno poznate "Arijevski Isus: Njemački teolozi u Trećem Reichu" za koju je, kako je to u uvodu njezina predavanja naglasio profesor Ivo Goldstein, dobila četiri počasna doktorata te knjige "Izdaja: njemačke crkve i Holokaust.

Nakon predavanja na Filozofskome fakultetu profesorica Heschel posjetit će Židovsku zajednicu "Bet Israel" gdje će s članovima te zajednice i posjetiteljima razgovarati o liku i djelu njezina oca Abrahama Joshue Heschela, jednoga od najvećih židovskih filozofa prošloga stoljeća.

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙