FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomisti povisili prognozu rasta njemačkog BDP-a

Autor: vmom
BERLIN, 19. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Vodeći ekonomski instituti ocijenili su da aktivnosti u njemačkom gospodarstvu jačaju unatoč dužničkoj krizi koja je pokosila eurozonu, zbog čega su blago povisili svoje prognoze ovogodišnjeg rasta.

Instituti su blago povisili prognoze rasta za najveće gospodarstvo eurozone u 2012. godini te sada očekuju da će ono porasti po stopi od 0,9 posto. U ranijim procjenama, objavljenima u listopadu, predviđan je rast od 0,8 posto.

U izvješću koje objavljuju dva puta godišnje, ekonomisti su također ustvrdili da su potezi čelnika Europske unije ublažili previranja na financijskim tržištima i smanjili neizvjesnosti u gospodarstvu koje su kočile rast.

Čelnici kompanija u Njemačkoj sada iskazuju veći optimizam, dok potrošačima povjerenje ulijeva niska nezaposlenosti u toj zemlji pa su skloniji dublje posegnuti u svoje novčanike i više trošiti, ocijenili su ekonomisti.

Ipak, vodeći instituti upozoravaju da opasnost još nije prošla. "Visoki troškovi zaduživanja, kako Španjolske, tako i Italije, pokazuju da su i nadalje prisutne dužnička kriza, kao i kriza povjerenja", dodaju.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙