FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FT: Španjolski Repsol nudio dionice Kini

Autor: rtom
MADRID, 18. travnja 2012. (Hina/AFP) - Španjolska energetska grupa Respol pokušala je Kinezima prodati 57,4 posto svojih dionica iz argentinske grupe YPF nedugo prije odluke Argentine o djelomičnoj nacionalizaciji koja je izazvala napetosti između Madrida i Buenos Airesa, piše u srijedu ekonomski list Financial Times.

"Tajni pokušaj prodaje 57 posto dionica YPF-a kineskom kupcu (rafineriji SINOPEC), a što je otkrila osoba koja je sudjelovala (u pregovorima) propao je pošto je argentinska vlada odlučila eksproprirati 51 posto tvrtke", piše FT.

Odluka o nacionalizaciji izazvala je nezapamćenu krizu u odnosima Španjolske i Argentine, tradicionalnih prijatelja i jakih trgovinskih partnera i najavu da će Madrid zatražiti kompenzaciju veću od 10 milijarda dolara. Osude i razočarenje stižu i iz europskih prijestolnica i Europske komisije koja ističe da je odluka o nacionalizaciji protivna obećanjima Buenos Airesa da će "smanjiti protekcionizam".

Predsjednik Repsola Antonio Brufau u utorak je novinarima rekao da su međunarodni ulagači pokazali zanimanje za Repsolov udio u YPF-u, u vrijednosti od približno 8 milijarda eura.

Brufau je rekao da je posljednjih tjedana nastojao razgovarati s predsjednicom Kirchner kako bi eventualno smanjio napetosti te je izrazio žaljenje što "ona za to nije imala vremena".

Kineski SINOPEC i Repsol već su partneri u Brazilu gdje kineska grupa ima 40 posto u brazilskom ogranku Repsola.

Glasnogovornik Repsola rekao je da je grupa dobila "čvrste" ponude iz dviju do tri kompanija.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙