FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno savjetovalište Hrvatskog centra za palijativnu skrb

Autor: Lidija Baković
ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Povodom današnjeg Europskog dana prava pacijenata u Zagrebu je otvoren ured i savjetovalište Hrvatskog centra za palijativnu skrb u okviru kojega će djelovati i središnji ured Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Zamjenik ministra zdravlja Rajka Ostojića, Marijan Cesarik istaknuo je da je otvaranje ovog centra izuzetno važno za pacijente koji boluju od teških i neizlječivih bolesti kako bi im se pružila potrebna briga i potpora uz multidisciplinaran pristup različitih struka - liječnika, psihologa, sociologa, socijalnih radnika, duhovnika i drugih stručnjaka.

Pacijenti će u savjetovalištu, naglasio je, moći dobiti podršku, savjet i preporuku kako se boriti s bolešću, a njihova obitelj moći će dobiti potporu u trenutku žalovanja te savjete stručnjaka kako se ponašati prema oboljelom od neizlječive bolesti.

Predsjednik Hrvatskog centra za palijativnu skrb, Zoran Lončar rekao je da je otvorenje savjetovališta dio akcije "Ostani uz mene" kojoj je cilj osnivanje mreže centra za palijativnu skrb u Hrvatskoj.

"Palijativna medicina je treća grana medicine i kao takva, uz preventivnu medicinu, mora imati ravnopravan status, što u Hrvatskoj, nažalost, nije slučaj", rekao je Lončar i dodao da je potrebno promijeniti zakonsku legislativu i riješiti taj problem.

Do sada, upozorio je, palijativni bolesnici nisu imali adekvatnu zaštitu i skrb i nisu mogli riješiti svoje probleme. Djelomično su ih rješavali kroz ambulante za bol, ali tek multidisciplinarnim pristupom različitih stručnjaka riješit će se problem palijativne medicine u Hrvatskoj, ocijenio je.

Prostor danas otvorenog savjetovališta istovremeno će biti i ured KUZ-a, dodao je, kojim će se napraviti veza prema Klinici za tumore, ambulantama za bol i drugim medicinskim ustanovama.

Predsjednica KUZ-a, Mensura Dražić izrazila je zadovoljstvo što je osiguran prostor za savjetovalište, a nakon sedmogodišnjih nastojanja koalicije i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje.

(Hina) xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙