FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko s pomoćnikom ministra vanjskih poslova Irana

Autor: nkot
ZAGREB, 17. travnja 2012. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u službeni posjet pomoćnika ministra vanjskih poslova Irana Ramina Mehman Parasta a tijekom razgovora kazao je da između Republike Hrvatske i Islamske Republike Irana nema otvorenih i spornih političkih pitanja, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da su dvije zemlje dobro surađivale proteklih dvadesetak godina, još od vremena iranskog priznanja hrvatske neovisnosti, priopćeno je u utorak iz Sabora.

Iranski pomoćnik ministra vanjskih poslova zahvalio je na prijemu u Hrvatskome saboru, te kazao da dijeli mišljenje potpredsjednika Sabora da dvije zemlje njeguju tradicionalno dobre odnose. Ipak, iskazao je žaljenje da unatoč dobrim političkim odnosima, trgovački odnosi ne prate ovu dinamiku, iako za takvu situaciju nema razloga, a kapacitet za gospodarsku suradnju je velik. Iranski dužnosnik naglasio je da unatoč embargu kojem je Iran podvrgnut posljednjih trideset godina, ta je zemlja u prošloj godini ostvarila gospodarski rast od 6,2 posto, a ovogodišnji proračun bit će 500 milijardi dolara, prema priopćenju.

Potpredsjednik Leko ocijenio je impresivnim podatke koje je iznio iranski dužnosnik, a tiču se snage iranskog gospodarstva, posebice u svjetlu financijske krize koja je pogodila svjetske ekonomije. Rekao je da Hrvatska s dužnom pažnjom prati uspjehe iranskog gospodarstva koje je usprkos svim nevoljama i dugogodišnjim sankcijama uspjelo održati stopu rasta od 6,2 posto. "Podupiremo politiku gospodarskog rasta Irana i zalažemo se za pravo Irana da se u mirnodopske svrhe koristi i atomskom energijom. U tom smislu podržavamo nastavak pregovora kako bi se na miran način riješio taj problem onako kako to predviđaju rezolucije UN-a", rekao je potpredsjednik Sabora. Dodao je da je snaga Irana upravo u spremnosti za nastavkom razgovora, jer je to jedini način rješavanja svih otvorenih pitanja. Na tom putu, sasvim sigurno, Islamska Republika Iran ima potporu Republike Hrvatske, rekao je potpredsjednik Leko.

Iranski dužnosnik zahvalio je potpredsjedniku Hrvatskoga sabora na iznesenim stavovima, istaknuvši da Iran želi u međunarodnim odnosima poštivati prava drugih, ali želi i da drugi poštuju prava Irana koji je drugi u svijetu po zalihama plina, a četvrti po zalihama nafte. Ramin Mehman Parast je pozvao potpredsjednika Leku da posjeti Iran te je izrazio želju Irana da Hrvatska sudjeluje kao promatrač na konferenciji nesvrstanih koja će se održati u Teheranu u kolovozu ove godine.

Jedna od tema razgovora bila je mogućnost razvijanja suradnje u turizmu, medijima, zračnom prometu, a ono što je posebno apostrofirano je daljnje jačanje međuparlamentarne suradnje. Na kraju razgovora obostrano je ocijenjeno da dvije zemlje na daljnju suradnju obvezuju tradicionalno dobri politički, parlamentarni i kulturni odnosi.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙