FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugledni institut prognozira 5-postotni pad grčkog gospodarstva u ovoj godini

Autor: gple
ATENA, 2. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Grčko gospodarstvo smanjit će se u ovoj godini za pet posto a stopa nezaposlenosti dosegnut će 20 posto i ometati nastojanja da se ostvare fiskalni ciljevi, objavio je u ponedjeljak ugledni grčki ekonomski institut IOBE.

Prognoza Zaklade za ekonomska i industrijska istraživanja (IOBE) pesimističnija je od onih Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, koji očekuju pad grčkog BDP-a u ovoj godini od 4,7 do 4,8 posto.

Grčka se sprema provesti dodatne mjere proračunske štednje u skladu s dogovorenim novim paketom međunarodne pomoći koji bi joj trebao pomoći izbjeći bankrot.

Oporavak gospodarstva očekuje se tek u 2014.

"Smatramo da će recesija i ove godine biti prilično snažna", kazao je novinarima čelnik IOBE-a Jannis Stournaras, tražeći da se ubrza proces privatizacije i time privuku inozemna ulaganja.

Inflacija bi trebala kliznuti ispod jedan posto, s prošlogodišnjih 3,1 posto, s obzirom na nastavljeno slabljenje potražnje. Nezaposlenost bi pak trebala nastaviti rasti i dosegnuti novi rekord od 20 posto, nakon prošlogodišnjih također rekordnih 17,3 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙