FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fuele pozvao BiH da osposobe sustav izvoza

Autor: zkre
MOSTAR, 13. travnja 2012. (Hina) - Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno uspostave potrebne institucije i osposobe sustav kontrole proizvodnje i izvoza hrane biljnog i životinjskog podrijetla, upozorivši da bi se proizvođači iz te zemlje mogli suočili s nemogućnosti plasiranja svojih proizvoda u Hrvatsku koja će slijedeće godine postati zemlja članica EU.

"Sa ili bez pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, osnovni problem izvoza BiH je da država i njezini proizvođači još uvijek ne zadovoljavaju standarde za stavljanje proizvoda na tržište EU", rekao je Fuele u intervju za InfoKom, glasilo Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dodao je da je Hrvatska jedan od najvažnijih izvoznih odredišta za BiH te da će izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i dalje biti moguć samo ako su "proizvođači BiH na popisu opravdanih trećih zemalja kojima je dopušten izvoz u EU".

"Posljednja misija EU-a za hranu i veterinarstvo potvrdila je da postoji puno više toga što treba učiniti u BiH prije nego što proizvođačima bude dopušteno da izvoze u EU. Osim toga, prava infrastruktura treba biti postavljena na graničnim prijelazima", rekao je Fuele.

Po riječima europskog povjerenika za proširenje, BiH može uskladiti svoje zakonodavstvo i izgraditi potrebne ustanove, no potrebno je što prije započeti s pripremama bez daljih odgoda.

Fuele je izrazio i očekivanje da će učinci pristupanja Hrvatske u EU biti pozitivna za BiH.

Pozvao je i na uspostavu jedinstvenog tržišta u BiH koje je rascjepkano zbog složenog unutarnjeg ustroja zemlje te što prije prihvaćanje proračuna za 2012. kako bi se osiguralo financiranje ključnih institucija u procesu integracije u EU.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙