FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promocije 160 medicinskih sestara na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu

Autor: Lidija Baković
ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Promocije 160 studenata specijalističkih diplomskih stručnih studija za medicinske sestre održane su danas na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu čime je hrvatsko zdravstvo dobilo novu generaciju sestara s visokom stručnom spremom.

Riječ je o zaposlenim studentima koji su, nakon završene srednje škole, uz rad upisali i završili petogodišnji specijalistički diplomski stručni studij na smjerovima menadžmenta u sestrinstvu, javnog zdravstva za sestrinstvo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, fizioterapije te sanitarnog inženjerstva.

Od ukupno 32 tisuće medicinskih sestara u Hrvatskoj, na specijalističkim diplomskim studijima sestrinstva do danas je diplomiralo njih petstotinjak.

"Naša misija je provesti kvalitetu sestrinskog obrazovanja kojom će one pokazati da mogu podići kvalitetu zdravstvenih usluga u Hrvatskoj", istaknuo je dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, dr. Mladen Havelka te svima poželio uspjeh u budućem radu.

Havelka je podsjetio da je specijalistički diplomski stručni studij uveden prilikom uvođenja bolonjskog procesa u obrazovni sustav, a prije toga su, rekao je, medicinske sestre većinom studirale na dvogodišnjim višim školama.

Smatra da je time studij dobio visoke mogućnosti vlastitoga profesionaliziranja, a istaknuo je i to što sada medicinske sestre, nakon završetka studija, mogu predavati na veleučilištu novim generacijama.

"Nakon 90 godina obrazovanja medicinskih sestara u Hrvatskoj, one sada po prvi put dobivaju visoku stručnu spremu", naglasio je.

Havelka je upozorio i da danas u Hrvatskoj 20 tisuća medicinskih sestara, s obzirom na to da imaju samo završenu srednju medicinsku školu, ne ispunjava standarde medicinskog sustava EU čija će članica Hrvatska postati iduće godine.

(Hina) xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙