FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki kandidat za Svjetsku banku obećava pomoć siromašnima

Autor: vkla
WASHINGTON, 11. travnja 2012. (Hina/Reuters/AFP) - Jim Yong Kim, američki kandidat za predsjednika Svjetske banke, u srijedu je pred odborom direktora banke poručio da neće oklijevati propitivati 'status quo' te kako će učiniti sve da pomogne najsiromašnijim zemljama svijeta.

U govoru na dvije i pol stranice, koji je objavilo američko ministarstvo finacija, Kim je naveo razloge zbog kojih vjeruje da ga njegovo iskustvo stručnjaka za javno zdravstvo i bivšeg dekana jednog od vodećih američkih sveučilišta Dartmouth, čini osposobljenim da preuzme vođenje Svjetske banke.

"U meni ćete naći nekoga tko se ne boji teških pitanja o 'statusu quo' i koji je spreman propitati postojeća i uvriježena stajališta. U instituciju ću sa sobom donijeti ozbiljnost, objektivnost i usredotočenost kako bi odredili i ostvarili viziju snažnog gospodarskog rasta i dali veću priliku najsiromašnijima u svijetu", kazao je Kim.

Govorio je također i o zdravstvu i kazao da ne može prihvatiti da svake godine u svijetu umre 358.000 trudnica, a osvrnuo se i na jednakost spolova, klimatske promjene, otvaranje novih radnih mjesta, zelene tehnologije i dostupnost hrane.

Odluka o nasljedniku trenutnog predsjednika Roberta Zoellicka, čiji mandat ističe 30. lipnja, objavit će se do polugodišnjeg sastanaka Svjetske banke i sestinske organizacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 20. do 22. travnja u Washingtonu.

U igri za mjesto predsjednika Svjetske banke su još nigerijska ministrica financija Ngozi Okonjo-Iweala i bivši kolumbijski ministar financija Jose Antonio Ocampo.

Vodeći globalni financijski časopis The Economist u novom je broju ocijenio da je Okonjo-Iweala kvalificiranija za preuzimanje Svjetske banke od Kima, ističući da je njezino iskustvo u ekonomskoj politici i financijama čini nadmoćnijom od američkog kandidata.

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙