FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Hrvatska udruga sindikata najavila je za srijedu, 11. travnja u 18 sati, prosvjedni skup na splitskim Prokurativama te je pozvala građane Splita i okolice da dođu na skup i pokažu solidarnost sa sve većim brojem radnika čija su radna mjesta ugrožena ili izbrisana, tvrtke uništene a perspektiva izgubljena zbog "nemara i gramzivosti političkih i drugih neoliberalnih elita". Već puna dva desetljeća traje kalvarija splitske i dalmatinske privrede koja je tisuće naših kolega otjerala na burzu rada, u neizvjesnost i siromaštvo. Dok krivci za te procese uspješno izbjegavaju odgovornost i pravdu, broj obespravljenih i stihiji prepuštenih radnika još uvijek neumoljivo raste, ne pokazujući nikakve znakove bolje perspektive za pošten život i rad dostojan čovjeka, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Pritom HUS upozorava na nebrigu i nesposobnost političara na svim razinama, neučinkovitost i tromost pravosuđa, produbljavanje siromaštva i društvene nepravde, te "bahatost i vrijeđanje radnika od Radimira Čačića". Pokažimo svojim zajedništvom i solidarnošću da nam je dosta stečajeva na hrvatski način i pljačke u privatizacijskim postupcima, ističe HUS.

ZAGREB - Udruga Franak inicirala je podizanje nove, dopunjene i proširene kolektivne tužbe protiv osam banaka, a tužbu podiže Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - Potrošač, koji ima ovlast za podizanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača na temelju Vladine uredbe, izvijestili su dana čelnici Udruge Franak i Potrošač. Riječ je o najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj za čiju je pripremu i doradu okupljen niz pravnih i ekonomskih stručnjaka te prikupljeni brojni slučajevi i analize kako bi se što bolje izborili za zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom, dakle ne samo u švicarskim francima, već i u eurima, ističu iz Udruge Franak koja je novu tužbu inicirala pet mjeseci nakon prve kolektivne tužbe protiv banaka. Tužba se podnosi protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke, izvijestili su čelnici Udruge Franak i Potrošač na konferenciji za novinare. Tužbom će se uz ostalo pokušati dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u francima te ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom sklopljenih zaključno do kraja 2010.

ZAGREB - Tijekom ožujka u Hrvatskoj je registrirano 3.779 novih putničkih automobila, što je 57 automobila ili 1,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci agencije Promocija Plus. U odnosu na veljaču, u ožujku je prodano 216 vozila ili 6 posto više. Ukupno su u prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj registrirana 10.832 nova automobila. U odnosu na isto razdoblje godine prije to je povećanje za 344 vozila ili za 3,3 posto. Volkswagen je najprodavanija marka automobila u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine sa 1.411 vozila i tržišnim udjelom nešto većim od 13 posto. Slijedi Peugeot s 963 vozila i tržišnim udjelom od 8,9 posto, Renault s 867 vozila i udjelom od 8 posto, a među prvih pet još su Opel s 856 i Citroen s 848 prodanih novih vozila. U prvom ovogodišnjem tromjesečju sa 437 primjeraka najprodavaniji je model Opel Astra. Slijede Volkswagenovi Golf (342), Passat (341) i Polo (333) te Škoda Octavia (331).

ZAGREB - Osnovna košarica koja pokriva blagdanski stol četveročlane obitelji kroz četiri dana, od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka, i ove će godine iznositi oko 500 kuna, baš kao i prošle, podatak je koji iznosi Nezavisni hrvatski sindikat (NHS). U toj blagdanskoj košarici naći će se i riba, samo jeftinija srdela, i dimljena lopatica, junetina, pile, francuska salata, rotkvice, mladi luk, kolači, voća, vino, sokovi i sl. Sve po povoljnim, akcijskim cijenama, za što treba obići malo više prodajnih mjesta i kupovati ciljano artikle koji su baš tamo jeftiniji, nego li drugdje. Za one izdašnijih mogućnosti, koji košarici žele pridodati bakalar ili neku drugu skuplju ribu, janjetinu ili gusku, šunku i bogatije priloge, predjela, slastice te nešto više pića i voća, košarica se penje na 1.100 do 1.200 kuna, opet jednako kao i prošle godine. Iz NHS-a napominju kako će građane poslije blagdana dočekati stare cijene, a dijelom će i te cijene rasti.

OPATIJA - Na Kvarneru se tijekom uskršnjih blagdana, od 6. do 9. travnja, očekuje dolazak 17.747 turista, koji su najavili 51.566 noćenja, podaci su koje je anketom među turističkim zajednicama - članicama prikupila Turistička zajednica Kvarnera. Gosti će biti smješteni u hotelima, privatnom smještaju i autokampovima. Bit će otvorena ukupno 84 objekta, od toga 81 hotel u kojemu će boraviti 56 posto od ukupna broja najavljenih gostiju. Najviše turista očekuje se na otoku Krku (oko 5.900) i opatijskoj rivijeri (oko 5.700). Najviše gostiju najavljeno je s tradicionalnih turističkih tržišta - iz Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije te domaćih turista.

DUBROVNIK - Uskrsne blagdane u Dubrovniku će provesti oko 7000 gostiju, očekuju u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika. Otvoreno je 29 hotelskih kuća koje već bilježe dobar turistički promet, a za vrijeme uskrsnih blagdana očekuju daljnje povećanje broja gostiju. Riječ je o gostima uglavnom iz Španjolske, Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija bilježe dobre turističke rezultate i u prva tri mjeseca ove godine. Po podacima županijske Turističke zajednice, od početka godine do kraja ožujka na području Dubrovačko-neretvanske županije registirano je 36.255 turističkih dolazaka i ostvareno 102,7 tisuća noćenje, što je porast u dolascima za 16 posto, a u noćenjima za 17 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

MAKARSKA - Hotelijeri Makarske rivijere za uskrsne blagdane najavljuju dobru popunjenost hotela, od Brela do Gradca za Uskrs će biti otvoreno 15 hotela koji će, po trenutačnim rezervacijama i pristiglim najavama, ugostiti oko 2500 gostiju, uglavnom stranih. Najbrojniji će biti Nijemci i Englezi, a očekuju se i Skandinavci te gosti iz Slovenije i BiH. Hotelijeri najavljuju i da će za prvosvibanjske praznike na Makarskoj rivijeri biti otvoreno 20 hotela koji će, po rezervacijama i pristiglim najavama, ugostiti više od 3500 gostiju. Za ljetne mjesece hotelijeri s Makarske rivijere jednoglasni su u ocjeni bookinga te ističu kako je stanje s rezervacijama - iako booking iz godine u godinu kasni - bolje nego lani.

ZAGREB - Koncern Agrokor i organizacija FoodDrinkEurope potpisali su danas pristupni Ugovor o direktnom članstvu Agrokora u tom europskom udruženju proizvođača iz prehrambene industrije. Ugovor su potpisali direktorica FoodDrinkEurope Mella Frewen i predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić, izvijestili su iz koncerna. Navode kako je to velika prilika za daljnji razvoj hrvatskoga, ali i regionalnog gospodarstva. Članstvom u europskom udruženju proizvođača iz prehrambene industrije, Agrokor će aktivno sudjelovati u stvaranju novih stranih investicija, a samim time i novih radnih mjesta. FoodDrinkEurope sa sjedištem u Bruxellesu je najveće udruženje proizvođača prehrambene industrije, čiji su članovi mala, srednja i velika europska poduzeća za proizvodnju hrane i pića, uključujući 25 nacionalnih udruženja, 18 vodećih globalnih kompanija za proizvodnju hrane i pića te 25 organizacija iz sektora.

ZAGREB - Varteks d.d. je 2011. završio s gubitkom od 60,3 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka od 37,6 posto u odnosu na 2010. kada je gubitak iznosio 96,7 milijuna kuna, izvjestili su iz te tvrtke. "Varteks je 2011. završio sa smanjenim gubitkom u odnosu na 2010. za 36,4 milijuna kuna, čime je dodatno potvrdio da unatoč izuzetno negativnim uvjetima u okruženju ima viziju i smjer kojima će se voditi i u budućnosti", navodi se u priopćenju. Ukupan prihod Varteksa lani je iznosio 329,8 milijuna kuna, što je u odnosu na 2010. povećanje za 4,8 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 5,2 posto, na 390,1 milijun kuna. Iz Varteksa ističu i rast izvoza, lani je ostvaren u vrijednosti 129,9 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu ranije rast za 6,2 posto, a glavnina je realizirana na području zemalja EU. Sukladno elementima Integralnog plana poslovnog i financijskog restrukturiranja tvrtka je i tijekom 2011. provodila zacrtane ciljeve usmjerene na dizanje efikasnosti poslovanja i upravljanja te provedbu definiranih mjera ušteda, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobexa danas je porasla za 0,28 posto, na 1.843,86 bodova, a Crobexa10 za 0,08 posto, na 989,79 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 35,1 milijun kuna, a najtrgovanije je bila dionica HT-a s 13,4 milijuna kuna prometa. Nakon pet trgovinskih dana uzastopna rasta, cijena HT-ove dionice danas je pala za 0,39 posto, na 217,53 kune. I dionica Petrokemije, nakon visokog rasta u protekla četiri dana, danas bilježi pad cijene i to za 0,88 posto, na 339 kuna, uz promet od 5,6 milijuna kuna. Treća po ostvarenom prometu je povlaštena dionica Adris grupe koje je protrgovano za 4,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,48 posto. Promet dionicom Valamar Adria Holdinga iznosi 2,4 milijuna kuna, uz rast cijene od 1,47 posto. Milijunski promet ostvarile su i dionice Đuro Đaković Holdinga i Belja, obje uz rast cijene. Dionica Đuro Đaković Holdinga protrgovano je za 2,2 milijuna kuna, uz rast cijene za 1,20 posto, dok je dionica Belja s 1,05 milijuna kuna prometa zabilježila rast cijene za 4,39 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙