FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka gospodarska klima blago poboljšana nakon sporazuma o zamjeni obveznica

Autor: mkuz
ATENA, 5. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Gospodarska klima u Grčkoj blago se poboljšala u ožujku nakon što je zemlja sastavila paket mjera štednje kojima će osigurati isplatu međunarodne pomoći, objavio je u četvrtak vodeći grčki ekonomski institut.

Zaklada za ekonomska i industrijska istraživanja (IOBE) izvijestila je da je njezin indeks u prošlom mjesecu porastao na 75,7 bodova, sa 74,9 bodova u veljači.

"Uspješna zamjena obveznica i očekivanja o dokapitalizaciji banaka pridonijeli su stabilizaciji (gospodarske klime)", naveo je IOBE.

Klima je poboljšana u industriji i uslužnom sektoru i među potrošačima a dodatno je pogoršana u građevinarstvu i maloprodaji.

Indeksne su vrijednosti usprkos poboljšanju i dalje na vrlo niskim razinama, u blizini rekordno niskih 67,2 boda zabilježenih u ožujku 2009. i osjetno ispod 10-godišnjeg prosjeka od 96,3 boda, pokazuju brojke instituta.

"I dalje je prisutna neizvjesnost oko daljnjeg razvoja gospodarstva", navode u IOBE-u, ukazujući na nastavljene sumnje kompanija i kućanstava u vezi sa sposobnošću Grčke da provede proračunske rezove i gospodarske reforme zacrtane paketom pomoći.

Očekuje se da će grčko gospodarstvo ove godine zabilježiti pad aktivnosti petu godinu zaredom. Prošle godine smanjilo se za 6,9 posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙