FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija o obiteljskim tvrtkama

Autor: tper
ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras na 4. međunarodnoj konferenciji o obiteljskim tvrtkama pozvao ih je da se uključe u programe ministarstva za koje će natječaji krenuti za desetak dana.

Maras je na današnjoj konferenciji istaknuo kako u ovim kriznim vremenima obiteljske tvrtke, posebice one manje i srednje, imaju dodanu vrijednost, a to je veća povezanost unutar same tvrtke i takve su tvrtke spremne izdržati možda i neke veće napore nego one koje nisu povezane na taj način.

Naglasio je kako će ministarstvo i dalje poticati aktivno uključivanje svih u poduzetništvo, pripremljeni su kvalitetni programi, Hrvatska banka za obnovu i razvitak već je prezentirala najpovoljnije kredite na tržištu s kamatom do 3 posto, a uskoro na sjednicu Vlade ide jamstvo Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na prvi poziv, kazao je.

To će omogućiti da sve tvrtke, pa tako i obiteljske, mogu imati kvalitetno državno jamstvo i na taj način doći do financijskih sredstava.

Podsjetio je kako je jučer u HNB-u bio sastanak o dodatnom otpušanju sredstava u bankarskih sustav kako bi se još snizile kamatne stope, povećala likvidnost i sredstva učinila dostupnijim svima na tržištu.

Profesorica osječkog Ekonomskog fakulteta Slavica Singer kazala je kako Vlada treba početi rješavati probleme koje tište obiteljske tvrtke.

Obiteljska tvrtke ne trebaju imati bolji tretman od drugih, ali je potrebno razumijeti specifičnosti obiteljskog poduzetništva i onda u skladu s tim oblikovati razne politike i programe koji im pomažu uspješnije rješavati problema koji proizlaze iz tih specifičnosti, istaknula je.

Napominje kako u Hrvatskoj nema statističkih podataka o broju obitelsjkih tvrtki niti o tome koliko one doprinose u BDP-u već je poznat samo podatak da oko 50 posto zaposlenih u Hrvatskoj radi u obiteljskom biznisu.

Primjerice u SAD-u obiteljska poduzeća čine 80 posto svih poduzeća, ostvaruju više od 50 posto BDP-a i zapošljavaju više od 50 posto radne snage, dok u EU obiteljske tvrtke čine 60 posto svih tvrtki te zapošljavaju oko 50 posto svih zaposlenih.

Statistika kaže da 30 posto tvrtki preživi drugu generaciju, 13 posto treću, a svega tri posto ima dugi vijek trajanja, kazala je Singer.

Napominje kako bi se drugačijom poreznom politikom, obrazovnim programima, promjenom Zakona o poduzetništvu kojim bi se tvrtkama omogućilo da dođu do novca bez gubitka kontrole trenutna situacija mogla okrenuti u korist obiteljskog biznisa.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙