FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: rtom
ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY - Pilot australskog zrakoplova doživio je najveći strah svog života kada je tijekom leta ugledao zmiju na komandnoj ploči zrakoplova, no uspio se pribrati i prizemljiti ga, objavila je u četvrtak zrakoplovna kompanija. Branden Blennerhassett u utorak je letio za kompaniju Air Frontier između Darwina i izoliranog mjesta Peppimenarti, kada je ugledao zmiju. "Porasli su mi tlak i otkucaji srca. A kad sam sletio osjetio sam zmiju na nozi. Bilo me strah", priznao je. U Australiji žive neke od najotrovnijih zmija svijeta. Direktor zrakoplovne kompanije čestitao je pilotu na hladnokrvnosti. Pilot je vrlo malo komunicirao s kontrolorima leta, kojima je tek rekao da je "zmija u zrakoplovu". Objasnio je da je zmijina glava bila do dugmeta koje treba pritisnuti kako bi razgovarao s kontrolom leta. Stručnjak za zmije čekao je u zračnoj luci, no zmiju nije bilo moguće pronaći. Odlučeno je zbog toga da će kao mamac poslužiti živi miš i sve dok se ne pronađe slijepi putnik, zrakoplov se neće koristiti.

NEW YORK - Istraživanjem Marijanske brazde, kanadski redatelj James Cameron otkrio je dosad nepoznati podmorski svijet, ali i najnoviju igračku milijardera koji već posjeduju zrakoplov, helikopter i otok te sada kupuju i vlastitu podmornicu. Redatelj uspješnice "Titanic", Cameron se godinama pripremao za silazak u najdublju točku na svijetu kamo je stigao sam i ostvario "životni san". Na drugome kraju svijeta britanski pustolov i milijarder Richard Branson priprema se spustiti 8.600 duboko u Atlantik svojom podmornicom Virgin Oceanic. Branson, koji u istraživanje polazi sa svog otoka u Karibima, nada se na lokaciji Porto Rico otkriti španjolske galijune i nepopisane vrste živih bića. Charles Kohnen, suutemeljitelj i graditelj podmornica SEAmagine, koji je posao pokrenuo prije 16 godina, navodi da danas nešto više od desetak bogataša posjeduje vlastite podmornice, no raste trend i broj kupaca.

Većina Kohnenovih podmornica ima ograničenu autonomiju i zahtijeva pratnju matičnog broda u blizini. Prodaju se po cijeni od jednog do tri milijuna dolara, a troškovi godišnjeg održavanja kreću se između 15.000 i 20.000 dolara godišnje. Tvrtka U.S. Submarines proizvodi luksuznije podmornice te ističe da se tržište širi napose za znanstvenu i filmsku zajednicu. Njezin model "Phoenix" , po cijeni od 78 milijuna dolara, dug je 65 metara i moći će prijeći ocean te ponijeti vlastitu minipodmornicu.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u srijedu je na dar dobio 2 metra visoko i 250 kilograma teško čokoladno jaje, koje će biti poslano u rimski popravni dom Casal del Marmo u povodu uskrsnih blagdana, objavio je vatikanski dnevnik Osservatore Romano. Papa je dom Casal del Marmo posjetio 2007. godine, a jaje je napravila tvornica slatkiša Tosca iz Cremone, koja je već uvrštena u Guinessovu knjigu rekorda zbog drugih ostvarenja... među ostalim i po golemom, 1000 kilograma teškom "pannetoneu", tradicionalnom božićnom pecivu u Italiji, koji je darovala gradu Cremoni 31. prosinca 1999. u znak obilježavanja novog tisućljeća. Divovsko čokoladno jaje, umotano u sjajni žutoplavi papir, Papi je predano u srijedu ujutro uoči tjedne audijencije. Urešeno je papinskim grbom Benedikta XVI. sa školjkom, maurskom glavom, medvjedom i ključevima Svetog Petra te golubicama - simbolom mira - i vijencima cvijeća.

NEW YORK - Gradonačelnik New Yorka Michael Boomberg u utorak je predstavio novu unaprijeđenu verziju poznatog njujorškog žutog taksija s USB priključcima koji će putnicima omogućiti kontroliranje temperature u automobilu, imat će antibakterijske presvlake za sjedala te "panoramski krov" kako bi putnici mogli uživati u pogledu prema njujorškim neboderima,

Uz Bloomberga je na predstavljanju žutog taksija bio i direktor Nissana Carlos Ghosn koji je prošle godine gradu ponudio najbolje uvjete i potpisao ugovor s gradskim ocima. Predstavljajući vozilo marke Nissan NV200 Bloomberg je kazao kako će to biti "najsigurniji i najudobniji taksi što ga je New York ikad imao". "Njujorški su taksiji uvijek bili ikona grada, a sad smo odlučili postaviti nove standarde. Oko 600.000 putnika svakodnevno koristi taksi. Oni zaslužuju najnoviju tehnologiju i vrhunske mjere sigurnosti", kazao je gradonačelnik. Kombi ima klizna zadnja vrata, više prostora za noge, svjetla za čitanje, priključke za USB, a putnici će sami moći kontrolirati temperaturu u vozilu kjoi će imati i sustav intercom za komuniciranje s vozačem. Cijena kombija je 29.700 dolara, a zamjena starih taksija počet će krajem 2013.

HONG KONG - Izuzetno rijetka keramička posuda proizvedena prije gotovo tisuću godina u keramičkoj radionici carske Kine prodana je na dražbi u Hong Kongu za više od 20 milijuna eura, čime je gotovo triput premašena njezina isklična cijena od 7,8 milijuna eura. Posuda za "pranje kistova" proizvedena u doba dinastije Song sa Sjevera (960-1127), svijetle plavozelene boje koja imitira žad, nosi žig keramike "Ru" prema jednoj od pet velikih carskih peći u doba dinastije Song. Novi vlasnik posude procijenjene na 80 milijuna honkonških dolara ili 7,8 milijuna eura, želio je ostati anoniman, a za nju se natjecalo osam ponuđača u nadmetanju koje je trajalo 15 minuta. Procjenjuje se da je 79 netaknutih keramičkih posuda tog tipa u svijetu, a gotovo sve su u muzejima. Samo šest komada keramike "Ru" u privatnim je zbirkama, a među njima je i u srijedu prodana posuda. (fotografija na www.alvinet.com/.../une-ceramique-ad... jn/ly/fmp/jh)

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙