FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki ratni brod u Lori

Autor: pgas
SPLIT, 3. travnja 2012. (Hina) - U splitsku pomorsku bazu Loru danas je u sklopu vojne suradnje s oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država uplovio brod njihove ratne mornarice koji služi za potporu floti i za humanitarne svrhe "HSV SWIFT" (High-Speed Vessel).

Taj američki brod boravit će u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) do 6. travnja, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH). U tom će razdoblju biti provedena zajednička obuka o uporabi nesmrtonosnog oružja (Non Lethal Weapons), a provode je pripadnici marinskih snaga smještenih u Rumunjskoj.

Brod "HSV SWIFT" dugačak je 98 metara i širok 27 metara s gazom od 3,4 metra, a razvija brzinu od 35 čvorova. Čini ga posada od 70-ak mornara i civila, a pod zapovjedništvom je američke ratne mornarice za vojni morski prijevoz. Namijenjen je raznim oblicima prijevoza, ima uzletište za helikoptere, može primiti sve vrste vojnih vozila (uključujući i tenkove) te 250 potpuno opremljenih vojnika.

Taj je brod dosad sudjelovao u humanitarnim operacijama pomoći nakon tsunamija na Sumatari te za prijevoz humanitarnog materijala s Cipra tijekom izraelsko-libanonskog sukoba 2006. godine.

(Hina) xpgas ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙