FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proljetna sjetva u Slavoniji

Autor: Željko Draževnović
OSIJEK/VINKOVCI, 2. travnja 2012. (Hina) - Proljetna sjetva u Osječko-baranjskoj županiji planira se obaviti na 130.000 hektara površina, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji procjenjuju da će ovoga proljeća nešto više zasijati soje i suncokreta upravo zbog vremenskih prilika i suše.

Najveći dio površina u Osječko-baranjskoj županiji, oko 75.000 hektara, predviđa se zasijati kukuruzom, a soje se planira posijati na ukupno 18.000 hektara, kaže voditelj Odjela poljoprivrede HGK-Županijske komore Osijek Ernest Nad.

Šećernom repom u Osječko-baranjskoj županiji planira se zasijati 12.000 hektara, ali se intenzivno radi i na sjetvi ostalih kultura, odnosno, krenulo se sa sjetvom suncokreta i kukuruza.

Iako su u prva tri mjeseca na području Vukovarsko-srijemske županije pale samo 84 litre kiše po četvornome metru, razdoblje suše koje od prošle godine traje na slavonskim poljima ne šteti proljetnoj sjetvi koja je u tijeku u Slavoniji, navodi Luka Lešić iz Hrvatskoga zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Vukovarsko- srijemske županije.

Kolike će vukovarsko-srijemske poljoprivredne površine biti ovoga proljeća zasijane pojedinim kulturama za sada se, izuzev šećerne repe, još uvijek ne zna. Prema višegodišnjim statističkim podatcima na ukupno obradivom zemljištu u Vukovarsko-srijemskoj županiji proljetne ratarske kulture zastupljene su u pravilu od 60 do 65 posto.

Prema Lešićevim riječima, sjetva šećerne repe ugovorena je na oko 8.700 hektara te je gotovo i završila, a u tijeku je sjetva soje i suncokreta, dok se kukuruza tek očekuje jer ta kultura voli ipak toplije tlo.

"Procjenjujem da će ovoga proljeća nešto više zasijati soje i suncokreta upravo zbog vremenskih prilika i suše. Naime, i soja i suncokret vole stabilne vremenske prilike, odgovora im suša, a povoljne su i tržišne prilike za te dvije kulture", kazao je Lešić.

U 2011. vukovarsko-srijemski ratari proljetnim kulturama zasijali su 86.041 hektar od kojih najviše kukuruzom (30.769 hektara) i sojom (21.369 hektara) te suncokretom (9.735 hektara).

(Hina) xtp/xzdra yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙