FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovske vlasti osudile srpsko uhićenje dvojice kosovskih policajaca

Autor: Behxhet Baraliu
PRIŠTINA, 31. ožujka 2012. (Hina) - Srpska policija uhitila je u subotu na granici Kosova i Srbije dvojicu kosovskih policajaca, što su oštro osudile kosovske institucije zatraživši njihovo hitno puštanje.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u priopćenju je uhićenje policajaca nazvala napadom na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosova. Ustvrdila je i da česta uhićenja građana Republike Kosova od strane srpskih vlasti ne doprinose uspostavljanju dobrih odnosa između dvije zemlje.

Od srbijanskih vlasti zatražila je da odustanu od daljnjih provokacija i odmah oslobode sve bezrazložno uhićene osobe. Pozvala je i međunarodnu zajednicu da od Srbije zatraži poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova, ali i međunarodnih normi o poštivanju granica.

I Kosovska vlada je oštro osudila uhićenje dvojice policajaca, ocjenjujući da je taj "kukavički čin" u suprotnosti s europskim vrijednostima dobrosusjedstva, regionalne suradnje te da teško gazi sporazume između Kosova i Srbije postignute pod posredovanjem EU i SAD-a.

Zatraživši da Srbija odmah i bez uvjeta oslobodi uhićene policajce kosovska vlada je pozvala i međunarodne institucije da poduzmu potrebne korake kako bi kod službenog Beograda utjecali da zaustavi protuzakonita djelovanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova izvijestilo je da su pripadnici srpske žandarmerije uhitili dvojicu kosovskih policajaca koji su bili u zoni svoje odgovornosti. Ministar policije Srbije, pak, po pisanju srpskih medija tvrdi da su kosovski policajci uhićeni na njihovom području te da su imali uniforme, pištolje, automatske puške te opremu za mjerenje daljine i noćni nadzor.

(Hina) xbb yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙