FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aung San Suu Kyi natječe se na izborima nakon 20 godina

Autor: rtom
ZAGREB, 30. ožujka 2012. (Hina) - Oporbena čelnica Aung San Suu Kyi natječe se za zastupničko mjesto na djelomičnim izborima u nedjelju, a njezin politički povratak pošto joj je prije dva desetljeća vojska otela pobjedu, mogao bi pomoći ukidanju Zapadnih sankcija nametnutih Mianmaru kojim pola stoljeća dominira vojska.

Nacionalna liga za demokraciju (LND) u kojoj je dobitnica Nobelove nagrade za mir djelovala čitav život, u studenome je prihvatila maslinovu grančicu predsjednika Theina Seina, bivšega generala u vojnoj hunti.

LND je istaknula kandidate za gotovo svih 48 nepopunjenih mjesta koja se biraju u nedjelju u parlamentu od 1.1258. Za 40 mjesta u donjem domu, šest u senatu i dva u pokrajinskim vijećima natječe se 176 kandidata iz 17 stranaka te nekolicina neovisnih.

Stranka savezne solidarnosti i razvoja (USDP) koju čine umirovljene vojne osobe, nadmoćno je pobijedila sa 76 posto glasova 2010., a najveća oporbena Nacionalna demokratska snaga, dobila je manje od 2 posto.

Nakon tih izbora zasjenjenih optužbama o zastrašivanju i lažiranju rezultata, koje nisu pratili međunarodni promatrači, zastupnici su među sobom izabrali predsjednika i vladu.

Međutim, zastupničke su ovlasti ograničene, a za ustavne promjene potrebni su glasovi 75 posto zastupnika što znači da će biti teško progurati promjene i oslabjeti vojnu vlast, čemu se Suu Kyi nada, piše Reuters.

Sama 66-godišnja Suu Kyi natječe se prvi put za zastupničko mjesto i to u okrugu Kawhu blizu Ranguna za svoju stranku LND koja je pobijedila i 1990., ali je vojna hunta tada Suu Kyi stavila u kućni pritvor.

U kućnom je pritvoru Suu Kyi provela i izbore 2010., nakon kojih je hunta predala vlast bivšim vojnim dužnosnicima, a ovi su pak iznenadili svijet provedbom reformi.

Brojni su politički zatvorenici od tada oslobođeni kao i Suu Kyi koja je proteklih tjedana prešla zemlju uzduž i poprijeko pomažući kampanji stranačkih kolega iako je sama imala zdravstvenih tegoba.

Međutim, u Minamaru još ima političkih zatvorenika, upozorava oporba, a drugi gorući problem su manjine koje čine trećinu od ukupno 60 milijuna stanovnika i koje nisu pacificirale svoje odnose sa središnjom vlašću još od neovisnosti 1948.

Manjine su godinama ratovale s vojskom tražeći više autonomije i u njihovim očima Suu Kyi nije dobitnica Nobelove nagrade za mir, već žena koja brani središnju vlast, iako je ona redovito pozivala na prekid oružanih sukoba i zagovarala političko rješenje nesuglasica.

Stanje je osobito napeto na sjeveroistoku u državi Shan i na krajnjem sjeveru u državi Kachin. U Rangunu se govori da bi "dama", kako zovu Nobelovku, mogla biti posrednica između vlade i manjina.

U svojoj je kampanji Suu Kyi je redovito ponavljala da je kći generala Aunga Sana, simbola otpora kolonijalnoj sili. Aung San ubijen je u tajnovitim okolnostima 1947., a vojska je njegovu sliku brižljivo uklonila iz javnosti prošlih desetljeća.

Predsjednik Thein Sein koji provodi liberalniju politiku, suočava se s otporom konzervativaca no najavio je da će poštovati odluku naroda i poručio da "moramo prihvatiti i poraz".

Kako bi pokazale da će izbori biti transparentni, mianmarske vlasti pozvale su prošli tjedan strane promatrače. Japan je najavio tri, a Kanada i Sjedinjene Države svaka po dva promatrača.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙