FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranka žena i sindikat nezaposlenih traže vraćanje naknade nezaposlenim starijim radnicima

Autor: dduk
ZAGREB, 29. ožujka 2012. (Hina) - Predstavnice Sindikata nezaposlenih Hrvatske u osnivanju, Demokratske stranke žena (DZŽ) i bivših radnica propale tvornice Kamensko zatražile su na današnjoj konferenciji za novinare ispred burze rada u Zvonimirovoj ulici vraćanje trajne novčane naknade za starije nezaposlene radnike.

Predsjednica DSŽ-a Maja Marija Jelinčić podsjeća da su za vrijeme mandata prethodne Vlade donesene izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima je među uvjete za novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti uvrštena i odredba da osoba ima do pet godina do ispunjenja uvjeta dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Kako je Zakonom o mirovinskom osiguranju podignuta dobna granica umirovljenja za žene, izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti pogađaju starije radnike, a posebno žene, kaže Jelinčić.

Primjerice, radnice i radnici koji sa 32 godine staža dospiju na Zavod za zapošljavanje dobiju naknadu, ali je nakon 450 dana gube budući da ne ispunjavaju dodatni uvjet od pet godina dobne granice za stjecanje prava na punu starosnu mirovinu.

Bivša radnica Kamenskog Danica Radošević kaže da zakon pogađa njezine kolegice kojima ovih dana istječe 450 dana novčane naknade te one postaju socijalni slučajevi jer ne mogu naći posao, a preostaju im godina-dvije do stjecanja prava na prijevremenu mirovinu.

Takvo stanje u Sindikatu nezaposlenih i DSŽ-u drže nedopustivim prema osobama koje su desetljećima punile mirovinski fond te traže ukidanje zakonske odredbe kojom se pravo na novčanu naknadu uvjetuje razdobljem do pet godina do starosne mirovine. Traže da ih Vlada u roku od 15 dana izvijesti o svojim namjerama, a u protivnom najavljuju prosvjedne akcije.

Aktivistice su također istaknule zabrinutost za sve veći porast nezaposlenosti te pozvale Vladu da što prije donese konkretne programe za nova zapošljavanja. Pozvale su Vladu i da odmah zaustavi pregovore o prodaji Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja i Petrokemije, jer će to, kako su rekle, poslati još mnoge tisuće radnika na Zavod za zapošljavanje.

Nakon konferencije za novinare aktivistice su otišle u sjedište Vlade i Sabora i predale svoje zahtjeve, a predsjedniku Republike Ivi Josipoviću poslale su ih poštom.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙